Irak torjuu YK:n päätöslauselman

Irak torjuu YK:n turvallisuusneuvoston eilisen päätöslauselman, jonka mukaan talouspakotteita voidaan helpottaa, jos Irak suostuu yhteistyöhön uuden asetarkastusryhmän kanssa.

Irak

Runsaat 10 000 mielenosoittajaa täytti tänään Irakin pääkaupungin Bagdadin kadut. Mielenosoittajat protestoivat YK:n hyväksymää päätöstä, jonka mukaan asetarkastukset maassa aloitetaan uudelleen, samalla kun maan öljynvientikieltoa lievennetään. Myös Irakin lehdet ovat runtanneet päätöslauselman maanrakoon, kutsuen sitä "epäonnistumiseksi" Yhdysvalloille ja Britannialle, koska nämä eivät saaneet turvaneuvostoa yksimielisesti päätöslauselman taakse.

Turvaneuvoston jäsenistä neljä pidättäytyi äänestyksestä. "Yhdysvallat ja Britannia epäonnistuivat yrityksessään saada tämä Irakia koskeva petollinen suunnitelma hyväksyttyä yksimielisesti, kirjoitti tiedotusministeriön julkaisema Al-Qadissiya -sanomalehti. Al-Iraq -sanomalehti, jonka omistavat presidentti Saddam Husseinille lojaalit kurdiryhmät, keskittyi artikkelissaan referoimaan Venäjän, Ranskan ja Kiinan kommentteja, joiden mukaan voimankäytöstä asetarkastajien palauttamiseksi Irakiin on pidättäydyttävä.

Myös Qatarin lehdet tuomitsivat päätöslauselman ja sanoivat sen jakaneen turvaneuvoston kahtia. Ne kuvasivat myös päätöslauselmaa "voitoksi" Irakille. Muiden arabimaiden lehdet eivät juurikaan ehtineet kommentoimaan päätöstä, koska se tehtiin niin myöhään perjantaina. Ainoastaan Kuwaitin lehdissä päätöslauselma otettiin tyytyväisenä vastaan.

Unscomin tilalle uusi ryhmä


YK aikoo asettaa uuden asetarkastusryhmä entisen Unscomin tilalle. Pääsihteeri Kofi Annanin on määrä nimetä ryhmälle puheenjohtaja 30 päivän kuluessa. Uuden ryhmän nimeksi tulee YK:n tarkkailu-, varmistus- ja tutkimusryhmä eli lyhyemmin Unmovic. Unmovicin tarkoituksena on etsiä ballistisia, kemiallisia ja biologisia aseita, kun taas Wienissä pääpaikkansa pitävän Kansainvälisen atomienergiajärjestön vastuulle jää Irakin mahdollisten ydinaseohjelmien tarkkailu.

Päätöksen välitön seuraus on se, että Irakin öljynmyyntiä ei enää suoranaisesti rajoiteta. Irakin öljytulot maksetaan kuitenkin edelleen YK:n kautta ja osa niistä käytetään Persianlahden sodan tuhojen korjaamiseen. Irakin vastaiset pakotteet otettiin käyttöön ensimmäisen kerran vuonna 1990 Irakin Kuwaitin miehityksen seurauksena. Siitä lähtien Irakin on sallittu viedä vain tietty määrä öljyä kuukausittain vastineeksi humanitaarisesta avusta.
(STT-Reuters-AFP)


Riitta Snellman raportoi New Yorkista, YK:n päätöslauselmasta Huomenta Suomelle. (1:10) Englanninkieliset kommentit ovat USA:n YK-suurlähettiläs Peter Burleighin.

Lue myös:

    Uusimmat