Mainos

Irak torjuu yhä YK:n asetarkastukset

Irak torjui tänään YK:n tuoreet suunnitelmat jatkaa Irakin joukkotuhoaseiden tarkastuksia.

Iran ja YK

Varapääministeri Tariq Azizin mukaan Irak ei ole millään lailla antanut ymmärtää, että se toimisi yhteistyössä YK:n kanssa tarkastuksissa tai hyväksyisi turvallisuusneuvoston asiaa koskevia päätöslauselmia.

YK perusti joulukuussa asetarkastuksia varten uuden elimen Unmovicin, joka korvaa tehtävää aiemmin hoitaneen Unscomin. Irak syytti Unscomia siitä, että sen tarkastajat vakoilivat Irakissa Yhdysvaltain ja Britannian laskuun.

Turvallisuusneuvosto hyväksyi torstaina Unmovicin johtajan Hans Blixin esittelemän suunnitelman siitä, kuinka aetarkastuksia jatketaan. Samalla neuvosto lähetti Irakille selvän viestin, että yli vuoden keskeytyksissä olleita tarkastuksia jatketaan.

-Haluaisin vahvistaa sen, mitä olemme sanoneet jo aiemmin, että Yhdysvaltain ja Britannian yritykset saada aikaan epäoikeudenmukaisia päätöslauselmia eivät tule onnistumaan, Aziz sanoi. Hänen mukaansa Irak "ei ole kiinnostunut" Blixin suunnitelmista, "eivätkä ne merkitse Irakille mitään".

Blixin suunnitelma korostaa, että asetarkastajat työskentelevät tulevaisuudessa YK:lle eivätkä he toimi jonkin yksittäisen hallituksen nimissä. Näin pyritään estämään uusien vakoilusyytteiden syntymistä. Tarkastajat tulevat ympäri maailmaa ja heille maksetaan YK:n budjetista.

Irakin vastaiset talouspakotteet ovat voimassa siihen asti, kunnes YK:n turvallisuusneuvosto vahvistaa, ettei Irakilla ole enää joukkotuhoaseita. Pakotteet otettiin käyttöön vuonna 1990, kun Irak miehitti Kuwaitin.
(STT-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.