Mainos

Irak torjui jälleen amerikkalaistarkkailijat

Irak torjui jälleen tänään YK:n asetarkkailijoiden amerikkalaisjäsenien työn maassaan. Irakin kannasta kertoi YK:n pääsihteeri Kofi Annan keskusteltuaan Irakin varapääministeri Tareq Azizin kanssa YK:n päämajassa New Yorkissa.

-En saanut vieläkään odottamaani vastausta Bagdadista, Annan sanoi lyhyen tapaamisen jälkeen. Pääsihteeri sanoi kuitenkin toivovansa, että Irak muuttaa mielipidettään lähipäivien aikana. Jos Irak muuttaa kantansa, YK:n turvallisuusneuvosto saattaa Annanin mukaan olla valmis kuulemaan erikseen Irakin näkökantoja.

Tiedustelulentoa ei häiritty

YK:n amerikkalainen U-2 -tiedustelukone lensi tänään Irakin yllä siitä huolimatta, että Irak on uhannut ampua alas kaikki ilmatilaansa saapuvat amerikkalaiskoneet. Lähteiden mukaan muut amerikkalaiskoneet seurasivat U-2:n lentoa, mutta eivät varsinaisesti saattaneet sitä. Irak puolestaan sanoi, että maan ilmatilaan oli saapunut varhain aamulla Saudi-Arabiasta "vakoilukone", joka myöhemmin palasi takaisin Saudi-Arabiaan. Irakin ulkoministerin Mohammad Said Al Sahhafin mukaan U-2-konetta saattoivat "useat taistelukoneet". Irak ei ampunut konetta alas, koska se lensi liian korkealla ja oli Irakin ilmantorjunnan ulottumattomissa.

Irakin ja Yhdysvaltain kiista alkoi, kun Irak kieltäytyi hyväksymästä amerikkalaisia asetarkastajia, jotka kuuluvat Irakin joukkotuhoaseiden hävittämistä seuraavaan YK:n komissioon UNSCOM:iin. Samalla Irak kielsi myös U-2-tarkkailulennot. Irakin mukaan amerikkalaiset käyttävät YK:n valvontaa hyväkseen harjoittaakseen vakoilua.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.