Irak toivoo asetarkastusten nopeuttamista

Irak on vedonnut YK:n pääsihteeriin Kofi Annaniin, jotta YK:n asetarkastuksia Irakissa nopeutettaisiin ja Irakin vastaiset pakotteet voitaisiin purkaa pikaisesti. Vetoomuksen esitti Irakin varapääministeri Tareq Aziz tavatessaan Annanin Pariisissa.

-Toivomme YK:n - sekä pääsihteerin että turvallisuusneuvoston - toimivan mahdollisimman tehokkaasti, jotta pakotteet voidaan purkaa, Aziz sanoi keskusteltuaan Annanin kanssa puolisen tuntia pariisilaisessa hotellissa. Tapaaminen järjestyi yllättäen molempien Pariisin-vierailun yhteydessä.

Molemmat osapuolet vakuuttivat yhteistyön sujuvan hyvin asetarkastuksissa, jotka olivat vähällä aiheuttaa Yhdysvaltain johtaman sotilaallisen hyökkäyksen Irakiin helmikuussa.
-Olen tyytyväinen siitä, että tilanne on parantunut huomattavasti ja Irak on täyttänyt sitoumuksensa, YK:n pääsihteeri sanoi.
-Irakilaiset ovat halukkaita yhteistyöhön YK:n kanssa, jotta pakotteista päästäisiin eroon. YK:n asetarkastajien on määrä tutkia, ettei Irakilla ole joukkotuhoaseita. Vasta sen jälkeen Irakin vastaisista pakotteista voidaan luopua. YK:n turvallisuusneuvosto päätti pakotteista Irakin miehitettyä Kuwaitin vuonna 1990.

Lue myös:

    Uusimmat