Mainos

Irak syyttää USA:ta ja Britanniaa siviilikohteiden pommittamisesta

Irakin ulkoministerin mukaan Britannia ja USA käyvät "julistamatonta" sotaa Irakia vastaan valvoessaan itse määräämiään lentokieltoalueita. Irakin mukaan pommitukset ovat kohdistuneet myös siviilikohteisiin.

Irakin ulkoministeri Naji Sabri mukaan Britannia ja Yhdysvallat käyvät "julistamatonta" sotaa Irakia vastaan valvoessaan itse määräämiään lentokieltoalueita maan pohjois- ja eteläosissa. Sabrin mukaan Britannian ja Yhdysvaltain koneet ovat myös toistuvasti pommittaneet siviilikohteita partiointilennoillaan.

Sabri lähetti asiaa koskevan viestin YK:n pääsihteerille Kofi Annanille ja pyysi YK:ta toimimaan valvontalentojen lopettamiseksi. -Näitä päivittäisiä amerikkalaisten ja brittiläisten koneiden tunkeutumisia ilmatilaamme Kuwaitin hallituksen tuella ja Irakin kaupunkien ja kylien barbaarisia pommituksia voidaan verrata julistusta vailla olevaan sotaan. YK:n on peruskirjansa mukaisesti ryhdyttävä tarvittaviin toimiin hyökkäävien toimien lopettamiseksi, Sabri sanoi viestissä.

Ulkoministeri arvosteli kärkevästi myös eteläistä naapurimaata Kuwaitia, joka sallii brittiläisten ja amerikkalaisten koneiden käyttää tukikohtien valvontalennoilla.

Länsimaat julistivat lentokieltoalueet Persianlahden sodan jälkeen estääkseen presidentti Saddam Husseinin hyökkäykset pohjoisen kurdialueille ja etelässä shiiamuslimien asuinalueille. Alussa valvontalennoille osallistui Britannian ja Yhdysvaltain lisäksi myös Ranska, joka kuitenkin myöhemmin lopetti lennot.

YK ei ole antanut valtuutusta lentokieltoalueiden perustamiseen.

Asetarkastuksia jatkettiin

YK:n asetarkastajat kävivät tänään irakilaisissa tehtaissa, joiden on epäilty olevan yhteydessä Irakin ohjus- ja taistelukärkien valmistukseen.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n edustajat vierailivat mm. Bagdadin länsipuolella sijaitsevassa Um al-Maarikin tehtaassa.

Asetarkastajat ovat jo aiemmin käyneet Kaikkien sotien äidin nimeä kantavassa tehtaassa, mutta varsinaista tarkastusta ei tehty, koska IAEA;n edustajien käynti oli tullut tehtaan johdon tietoon etukäteen. Asetarkastajien mukaan on tärkeää, ettei käynneistä tiedetä etukäteen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.