Mainos

Irak-seminaari voi saada jatkoa

Viikonloppuna Suomessa tehty rauhanneuvotteluihin tähtäävä ohjelma luotiin nopeasti. Päätökset syntyivät irakilaisten edustajien omasta aloitteesta.

Irakin rauhantunnustelut saattavat jatkua Suomessa.

Viikonloppuna salaisessa paikassa pidetyn seminaarin järjestäjät, presidentti Martti Ahtisaaren CMI-toimisto ja professori Padraig O' Malley sanovat, että on irakilaisista itsestään kiinni, miten ja missä keskustelut jatkuvat.

Laatuaan ensimmäisessä tunnustelussa olleet shiiojen ja sunnien edustajat sopivat 12-kohtaisesta suunnitelmasta, jolla rauhanneuvottelut voitaisiin käynnistää.

12 kohdan ohjelma on kunnianhimoinen. Siinä muun muassa sitoudutaan väkivallattomuuteen ja ihmisoikeuksiin rauhanneuvottelujen ajaksi, aseriisuntaan, oikeuslaitokseen sekä kaikkien osapuolten mukaanottoon prosessissa.

O'Malleyn mukaan edustajilta kesti noin kaksi ja puoli tuntia päästä yhteisymmärrykseen sopimuksen sisällöstä.

Suomi valittiin neuvotteluiden pitopaikaksi, koska täällä keskustelut voitiin käydä luottamuksellisesti.

- Luottamuksellisuus oli irakilaisten mielestä neuvottelujen tärkein osa, koska Irak on maana pirstoutunut moniin eri ryhmiin. Irakissa poliitikot joutuvat varomaan sanomisiaan, koska heidän sanomisiaan voidaan irroittaa asiayhteyksistä. Totuuden sanominen julkisuudessa voi asettaa heidät jopa hengenvaaraan, O'Malley toteaa MTV:n uutisille.

Padraig O'Malley korostaa, että kaikki neuvotteluissa tehdyt päätökset syntyivät shiiojen ja sunnien edustajien omasta aloitteesta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.