Mainos

Irak sanoi voittaneensa Yhdysvaltain joukot

Irakin hallitus sanoi perjantaina voittaneensa amerikkalaiset joukot ja jatkavansa taisteluaan Yhdysvaltoja vastaan. Virallinen Al-Iraq -lehti ylisti myös presidentti Saddam Husseinia ja tuomitsi Turkin päätöksen perustaa turvavyöhyke Irakin puolelle maiden yhteistä rajaa.

Irakin ulkoministeri Mohammad Said al-Saffah esitti tänään Turkille virallisen vastalauseen sen johdosta, että Turkki on ilmoittanut perustavansa Irakin alueelle ulottuvan turvavyöhykkeen maiden väliselle rajalle. Ulkoministeri sanoi Turkin Bagdadissa olevalle asiainhoitajalle, että Turkin sotilaalliset toimet Irakin rajalla loukkaavat Irakin suvereenisuutta.

Irakin ja Turkin rajalla rauhallista

Irakin ja Turkin välisellä rajalla oli perjantaina rauhallista eikä alueella näkynyt Turkin joukkoja, kertoivat sekä rajakaupungissa Zakhossa olevat YK-lähteet että kurdijoukot. Turkki ryhmitti torstaina joukkojaan rajalle ja turkkilaiskoneita näkyi alueen yläpuolella, minkä uskottiin olevan osa valmisteluja turvallisuusvyöhykkeen perustamiseksi.

Ranska vastustaa

Turkki on ilmoittanut, että kymmenen kilometrin syvyinen turvavyöhyke on väliaikainen, mutta välttämätön Pohjois-Irakista toimivien kurdisissien pitämiseksi kurissa. Yhdysvallat on hyväksynyt vyöhykkeen perustamisen nimenomaan väliaikaisena toimena. Ranska sanoi perjantaina vastustavansa Turkin suunnitelmia perustaa turvavyöhyke. Ranska ei ole antanut tukeaan Yhdysvaltain Irakiin tekemille ohjusiskuille eivätkä ranskalaiskoneet osallistu Irakin lentokieltovyöhykkeen laajennetun osan valvontaan.

Irakin kurdiryhmät taistelivat

Irakin kurdiryhmät taistelivat perjantaina viiden kylän hallinnasta lähellä Iranin rajaa, kertoi Kurdistanin isänmaallisen liiton PUK:n edustaja. Hänen mukaansa Kurdistanin demokraattisen puolueen KDP:n joukot iskivät PUK:n asemiin Halabjan lähellä sijaitsevissa kylissä. Taisteluja käytiin noin kymmenen kilometrin päässä Iranin rajasta.

Yhdysvallat kertoi torstaina Irakin joukkojen vetäytyneen kurdialueelta. Oppositioryhmät puolestaan sanovat, että irakilaissotilaita on yhä mukana tukemassa KDP:n etenemistä kohti Sulaimaniyan kaupunkia.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.