Mainos

Irak sallii asetarkastukset?

Irak on kutsunut YK:n asetarkastajat pääkaupunkiinsa Bagdadiin neuvottelemaan tarkastusten aloittamisesta uudelleen.

Washington Post ja New York Times-lehtien mukaan Irakin ulkoministeri Naji Sabri kirjoitti YK:n pääsihteerille Kofi Annanille osoittamassaan kirjeessä, että asetarkastajat ovat tervetulleita Irakiin keskustelemaan avoinna olevista aseidenriisuntaa koskevista kysymyksistä. Sabrin mukaan neuvotteluissa voitaisiin "luoda tukeva perusta tarkastusten seuraavalle vaiheelle".

YK:n asetarkastajat lähtivät Irakista vuonna 1998 syyttäen maan hallitusta yhteistyön puutteesta. Irak oli syyttänyt tarkastajia vakoilusta. Tarkastajien vetäytymistä seurasivat Yhdysvaltain ja Britannian pommitukset. Irakin olisi sallittava asetarkastajien pääsy maahan, jotta Persianlahden sodan ajoilta peräisin olevat YK:n pakotteet voitaisiin kumota.

Yhdysvallat epäilee

Yhdysvaltain YK-lähetystön edustaja Richard Grenell sanoi Washington Post -lehdelle epäilevänsä Irakin aloitteen vilpittömyyttä.

-Yhdysvallat epäilee aina Irakin ilmoituksia siitä, että se aikoo noudattaa YK:n turvallisuusneuvoston päätöksiä. Mutta meistä kaikki toimet ovat tervetulleita, Grenell sanoi.

Britannian ulkoministeriön edustaja oli myös epäileväinen. Hän sanoi, että Irakin on luvattava asetarkastajille rajoittamaton pääsy tarkastuskohteisiin, ja muistutti Saddamin aiemmin usein johtaneen kansainvälistä yhteisöä harhaan. Venäjä sen sijaan kuvasi Irakin lähettämää kutsua "merkittäväksi askeleeksi oikeaan suuntaan".

Osa YK:n turvallisuusneuvoston jäsenistä on jo aiemmin esittänyt uusien neuvottelujen aloittamista, jotta Yhdysvaltain Irakiin suunnittelemaa hyökkäystä voitaisiin viivyttää. George W. Bushin hallinto perustelee suunnitelmiaan Irakin johtajan Saddam Husseinin syrjäyttämisestä muun muassa sillä, että se epäilee Saddamin kehittelevän joukkotuhoaseita. Bush kuvaa Irakia osaksi "pahan akselia". Eilen sekä Annan että Irakin naapurimaan Jordanian kuningas Abdullah sanoivat, että Irakiin iskeminen ei olisi viisasta.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.