Mainos

Irak sallii asetarkastajien paluun

YK:n asetarkastusryhmä voi jälleen jatkaa työtään Irakissa. Irak hyväksyi aamulla Venäjän sovitteluratkaisun kiistassa, joka kiristi etenkin Yhdysvaltain ja Irakin välit lähes äärimmilleen. Yhdysvalloissa sovitteluratkaisu on otettu epäillen vastaan.

Irakin uutistoimiston INA:n mukaan Venäjä lupaa sopimuksessa myötävaikuttaa siihen, että Irakin talouspakotteet purettaisiin mahdollisimman nopeasti ja ilman mitään lisäehtoja. Venäjä lupaa myös painostaa länsimaita lopettamaan U-2-tiedustelulennot Irakin yllä.

Suurvaltojen neuvottelut Irakin kriisin laukaisemiseksi päättyivät aamulla kestettyään vain kaksi tuntia. Nevottelujen pohjana oli Venäjän ulkoministerin Jevgeni Primakovin Irakin kanssa neuvottelema välitystulos.

Yhdysvallat: Irakin ja Venäjän sopimukset eivät sido meitä

Yhdysvallat katsoo, etteivät Irakin ja Venäjän väliset sopimukset ole sille sitovia, sanoi Valkoisen talon turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Sandy Berger tänään. Berger sanoi myös, että Yhdysvallat odottaa U-2-lentojen jatkuvan, koska ne ovat osa YK:n harjoittamaa Irakin aseohjelmien valvontaa. Puolustusministeriön lähteet kertoivat samanaikaisesti, että Yhdysvallat lähettää Persianlahden alueelle 32 lentokonetta lisää. Alueella on jo ennestään lähes 250 amerikkalaista konetta ja 22 sotalaivaa.

Presidentti Bill Clinton sanoi tänään, että hän "odottaa ja katsoo", noudattaako Irak YK:n päätöksiä ja sallii todella amerikkalaisten asetarkastajien aloittaa uudelleen työnsä. Irakin YK-suurlähettiläs Nizar Hamdoon puolestaan vakuutti, että amerikkalaiset asetarkastajat voivat palata Irakiin ja arveli kriisin olevan nyt ohi.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.