Irak-raportti ei lupaa uusia joukkojen supistuksia

Yhdysvaltain kongressin edessä Irakin tilanteesta raportoineen kenraali David Petraeuksen mukaan turvallisuustilanne maassa on kohentunut sitten viime vuoden syyskuun. Hänen mukaansa Irakissa olevien joukkojen määrää ei ole kuitenkaan syytä supistaa. Petraeus sanoi, että joukkoja vähennetään sovitusti, eli kesän aikana palataan samalle tasolle, joka Irakissa oli ennen viimevuotista joukkojen lisäystä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että heinäkuuhun mennessä kotiutetaan reilut 20 000 sotilasta, mutta sen jälkeen uusia supistuksia ei ole odotettavissa ainakaan puoleentoista kuukauteen.

- Se takaa rintamalla oleville joukoillemme joustavuutta, jota he tarvitsevat yhä hauraana pysyvien edistysaskeleiden turvaamiseksi, painotti amerikkalaisjoukkoja komentava Petraeus senaatin komitealle. Hän lisäsi, että edistysaskeleiden aikaansaamiseksi on taisteltu kovasti.

Kenraali luonnehti Irakin kehitystä "merkittäväksi mutta epätasaiseksi". Hänen mukaansa maaliskuussa alkanut uusi väkivalta-aalto osoittaa, kuinka "hauras ja helposti kääntyvä" turvallisuustilanne on alueella.

Senaatin armeijavaliokunnan puheenjohtaja, demokraattien Carl Levin painotti aloituspuheenvuorossaan sitä, että joukkojen kotiuttamiselle on saatava lopullinen aikataulu.

- Nykyinen avoimeksi jätetty sitoumus on kuin kutsu loppumattomaan riippuvuussuhteeseen, hän varoitti. Samalla hän sanoi, että presidentti George W. Bush on "jättänyt huomiotta sodanjohdon mielipiteet".

Kenraali Petraeus jatkaa raportointiaan huomenna edustajainhuoneen komitean edessä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat