Irak piilottelee asevarusteitaan

YK:ssa epäillään, että Irak piilottelee asevarusteitaan. YK:n epäilyjen mukaan Irak olisi siirtänyt asemateriaalia valvontakameroiden näköpiirin ulkopuolelle ja mahdollisesti myös peukaloinut valvontakameroita. Irakin ja YK:n edustajat jatkavat tänään neuvotteluja asetarkastuskiistasta. Kiista syntyi, kun Irak kielsi amerikkalaisia osallistumasta YK:n asetarkastuksiin Irakissa. YK on joutunut jo kolmena peräkkäisenä päivänä perumaan asetarkastukset. Irak ja YK aloittivat kiistan selvittelyn neuvotteluissa eilen, ja keskustelujen kerrotaan sujuneen hyvässä hengessä.

YK:n asetarkastuksista vastaava Richard Butler kertoi valvontakameroihin liittyvistä epäilyistä YK:n turvallisuusneuvostolle lähettämässään kirjeessä eilen. Butlerin mukaan osat, joita voidaan käyttää paitsi aseisiin myös siviilitarkoituksiin, on siirretty kauko-ohjattavien valvontakameroiden näkyviltä.

Butlerin mielestä näyttää myös siltä, että valvontakameroita on peukaloitu. Hän epäilee, että joidenkin kameroiden linssit on peitetty ja joissakin paikoissa valaistusta on muutettu. Butlerin mukaan YK:n asetarkastajat pyrkivät tänään vierailemaan kahdessa laitoksessa ja selvittämään, minne asemateriaali on siirretty. YK:n sääntöjen mukaan Irakin pitää ilmoittaa ennakkoon, jos se aikoo siirtää kyseisiä osia.

Ensimmäinen keskustelukierros onnistunut

YK:n kolmimiehinen valtuuskunta neuvotteli eilen Irakissa kiistasta, joka on syntynyt Irakin kiellettyä amerikkalaisilta asetarkastajilta pääsyn maahan. Valtuuskunnan jäsenen mukaan ensimmäinen keskustelukierros sujui "hyvässä hengessä". Valtuuskunta tapasi Irakin varapääministerin Tareq Azizin ja luovutti tälle YK:n pääsihteerin Kofi Annanin kirjeen vietäväksi presidentti Saddam Husseinille.

Valtuuskuntaan kuuluu algerialainen Lakhdar Brahimi, argentiinalainen Emilio Cardenas ja ruotsalainen Jan Eliasson. Aiemmin tänään Irakiin saapuneen valtuuskunnan tehtävänä on pyrkiä laukaisemaan räjähdysaltis tilanne Irakin ja Yhdysvaltain välillä.

YK joutui jälleen eilen peruuttamaan suunnittelemansa asetarkastuskäynnit Irakissa, koska Irak kieltäytyi päästämästä amerikkalaisia tarkastajia kohteisiin. Irak esti amerikkalaisten osallistumisen tarkastuskäynteihin jo kolmantena päivänä peräkkäin. Vaikeiksi ja arkaluonteiseksi kuvattuja neuvotteluja on auttanut se, että kummatkin osapuolet ovat viime päivinä perääntyneet kannastaan.
(STT-Reuters-AFP)


Lue myös:

    Uusimmat