Irak päättää vastauksesta lähipäivinä

Irakin uutistoimisto Ina on tänään kertonut, että Irakin johto tutkii YK:n turvallisuusneuvoston eilen hyväksymää päätöslauselmaa. Inan mukaan Irakin johto päättää vastauksestaan muutaman päivän kuluessa.

Turvallisuusneuvoston yksimielisesti hyväksymässä päätöslauselmassa todetaan, että Irakilla on viikko aikaa ilmoittaa hyväksyvänsä uusi päätöslauselma sekä päätöslauselmassa tarjottu "viimeinen mahdollisuus" luopua joukkotuhoaseista.

-Vaikka turvallisuusneuvoston hyväksymä päätöslauselma 1441 on huono ja epäoikeudenmukainen, Irakin johto tutkii sitä rauhallisesti ja tekee tarvittavat päätökset lähipäivinä, kertoi Ina.

Turvallisuusneuvoston Irakille asettama viikon määräaika päättyy 15. tätä kuuta. Hans Blixin johtamien YK:n asetarkastajien on määrä saapua Irakiin 18. päivä. Irakin on lisäksi ilmoitettava kaikista suurista aseohjelmistaan YK:lle 30 päivän kuluessa.

Vaikutusvaltainen irakilaislehti Babel vihjasi tänään, että Irak ilmoittaa hyväksyvänsä päätöslauselman. -Tärkein seikka on se, että viisas johtomme on tavanomaiseen älykkääseen tapaansa pyrkimässä estämään Bushin hallitusta käyttämästä tilanteita ja olosuhteita hyväkseen, kirjoitti lehti, jota johtaa presidentti Saddam Husseinin vanhin poika Uday.

Näin Irak pystyy Babelin mukaan suistamaan raiteilta Yhdysvaltojen "kavalat suunnitelmat", joihin lehti lukee myös "häpeällisen päätöslauselman, jonka hyväksyivät ne jotka sitä aikaisemmin vastustivat". -Jopa sinä, Syyria, hyväksyit päätöslauselman, lehti kirjoitti etusivun pääkirjoituksessaan, jonka otsikko oli "Et tu, Brute" (Sinäkin, Brutukseni).

Syyria, joka on turvallisuusneuvoston vaihtuva jäsenmaan, on ollut arabimaista Irakia lähimpänä viime aikoina. Syyria äänesti kuitenkin Yhdysvaltain esittämän jyrkkäsävyisen päätöslauselman puolesta turvallisuusneuvostossa.

Syyrian radio kertoi tänään, että äänestämällä päätöslauselman puolesta estääkseen Yhdysvaltain suunnitteleman sotilaallisen iskun Irakia vastaan. Radion mukaan turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat olivat vakuuttaneet, että päätöslauselmaa 1441 ei käytettäisi tekosyynä hyökkäykselle Irakia vastaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat