Mainos

Irak-päätöslauselma etenee turvallisuusneuvostossa

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat kertovat edenneensä Irakia koskevan kiistan ratkaisemisessa. Yhdysvallat vaatii turvallisuusneuvostoa päättämään uudesta kompromissiehdotuksestaan viimeistään huomenna.

Republikaanien vaalivoitto on lisännyt Yhdysvaltain johdon päättäväisyyttä myös YK:ssa. Amerikkalaiset ovat esitelleet uuden luonnoksensa Irakin vastaisesta päätöslauselmasta ja vaativat muita hyväksymään tai hylkäämään sen viimeistään huomenna.

Amerikkalaisten uusi luonnos varoittaa Irakia voimatoimista, jos asetarkastukset eivät taaskaan onnistu. Teksti on aiempaa maltillisempi, mutta periaatteesta Yhdysvallat ei tingi: se ei suostu enää uuteen neuvottelukierrokseen. Eli jos Saddam ei taivu, Yhdysvallat iskee vaikka yksin.

Pallo on nyt muilla pysyvillä jäsenmailla. Ranskan ja Venäjän presidentit ovat neuvotelleet puhelimessa ja luonnehtivat luonnosta edellistä paremmaksi.

Mutta samalla ranskalaiset, venäläiset ja kiinalaiset ovat antaneet ymmärtää olevansa huolissaan amerikkalaisten asenteesta. Vaalivoiton pelätään tehneen amerikkalaisista entistä kärsimättömämpiä; Bushilla on nyt myös kansalaisten lupa hyökätä Irakiin.

Solana eri mieltä Irak-suunnitelmista

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana on Yhdysvaltain kanssa eri mieltä Irak-suunnitelmista. Solana sanoi Euroopan parlamentille, ettei EU tue Yhdysvaltain tavoitetta hallituksen vaihdoksesta Irakissa. Solanan mukaan päämääränä pitää olla Irakin riisuminen joukkotuhoaseista.

Solana toivoo YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyvän tällä viikolla päätöslauselman, jossa Irakille annetaan vielä yksi mahdollisuus.

(MTV3)

(Aamu-uutiset 07.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.