Mainos

Irak on valmis puolustautumaan

Irak esti tänäänkin YK:n asetarkastajain pääsyn sotilaskohteisiin ja asetti ehtoja aseidenriisuntatarkastusten jatkumiselle. Porttikielto lakkaa Irakin mukaan vasta kun tarkastajat ovat puolueettomia ja Irakin vastaisten YK:n pakotteiden kumoamiselle on esitetty aikataulu. Pakotteet tulivat voimaan, kun Irak hyökkäsi Kuwaitiin elokuussa 1990.

Aamun välikohtauksessa asetarkastajille ilmoitettiin, että he saavat tulla tarkastettavaan kohteeseen, mutta ilman amerikkalaistarkastajia, kertoi Irakin joukkotuhoaseiden hävittämistä valvovan YK:n erityiskomission UNSCOMin jäsen Alan Dacey.

Tällainen ehto on tarkastajien mukaan vastoin YK:n turvallisuusneuvoston asiaa koskevia päätöslauselmia. Asetarkastajat palasivat sen vuoksi tukikohtaansa samoin kuin muut kolme YK:n tarkastusryhmää, jotka eivät olleet vielä ehtineet kohteisiinsa. Asetarkastajat pitivät maanantaina "vapaapäivän" jäätyään seitsemänä peräkkäisenä päivänä tarkastuskohteiden porttien ulkopuolelle.

"Irak valmis puolustautumaan"

Ulkoministeri Mohammad Said al-Sahhaf sanoi, että Irak on valmis puolustautumaan, jos Yhdysvallat turvautuu sotilaallisiin toimiin lähes kaksi viikkoa jatkuneen asetarkastuskiistan ratkaisemiseksi.
- Me olemme ryhtyneet kaikkiin ennaltaehkäiseviin toimiin kansan ja maan puolustamiseksi kaikilta Yhdysvaltain hyökkäyksiltä, hän sanoi.
- Me emme etsi selkkausta...mutta puolustamme maatamme ja pystymme siihen, jos meidät pakotetaan, Irakin ulkoministeri vakuutti.

Yhdysvallat yrittää ainakin toistaiseksi ratkaista kiistan diplomatialla ja haluaa, että YK:n turvallisuusneuvosto uhkaa Irakia "vakavilla seurauksilla" ja rajoittaa tarkastuksia estävien irakilaisvirkamiesten matkailua.
- Mitä kauemmin tätä jatkuu, sitä kauemmin Saddam Husseinilla on tilaisuus jatkaa kiellettyjen aseiden rakentamista, sanoi Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen televisiossa Washingtonissa.

Ihmiskilpi presidentinpalatsin ympärillä

Bagdadissa perheet ovat rientäneet presidentinpalatsien ympärille vapaaehtoisiksi ihmiskilviksi Yhdysvaltain hyökkäyksen varalta. Saddam Husseinin vanhimman pojan Udayn omistama sanomalehti Babel kirjoitti:
- Me torjumme kaikki lupaukset ja kauniit sanat, ellei niitä esitetä virallisessa ja selkeässä asiakirjassa, joka takaa kaksi vaatimusta: tarkastusryhmien puolueettomuuden ja aikataulun pakotteiden purkamiselle.

Irakin hallituksen lehti Al-Jumhouriya sanoi, että Yhdysvaltain hyökkäys Irakia vastaan olisi "vain pieni riesa" verrattuna Yhdysvaltain johtamiin 33 maan sotilastoimiin Persianlahden sodassa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.