Mainos

Irak omilleen reilussa vuodessa?

Irakissa olevien amerikkalaisjoukkojen komentaja uskoo Irakin oman armeijan kykenevän ottamaan vastuun maan turvallisuudesta 1-1,5 vuoden päästä. Tämä edellyttää USA:n Irakin-suurlähettilään mukaan maan päättäjiltä kovaa työtä.

Irakin oman armeijan pitäisi pystyä vastaamaan maan turvallisuudesta 1-1,5 vuodessa, sanoi Irakissa olevien amerikkalaisjoukkojen komentaja George Casey tänään.

- Uskon, että 12-18 kuukaudessa Irakin joukot ovat täysin kykeneviä ottamaan vastuun maan turvallisuudesta, Casey sanoi Bagdadissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Hän ei kuitenkaan arvioinut sitä, milloin amerikkalaisjoukot voisivat vetäytyä maasta, ja arveli, että lisäjoukotkin saattavat olla vielä tarpeen. Hän tyrmäsi kuitenkin käsityksen, että maa olisi uskontoryhmien välisen väkivallan kierteessä. Väkivaltaisuudet rajoittuvat viiteen maakuntaan, hän sanoi.

Caseyn mukaan 300 Irakin armeijan sotilasta sai surmansa muslimien paastokuukauden ramadanin aikana käydyissä yhteenotoissa kapinallisten kanssa. Amerikkalaissotilaita on kuollut Irakissa lokakuussa 91, enemmän kuin kertaakaan sitten ankarien Fallujan taistelujen marraskuussa 2004.

Irakin johtajia patistetaan töihin

Samassa tilaisuudessa puhunut Yhdysvaltain Irakin-suurlähettiläs kehotti Irakin johtajia työskentelemään kovemmin saavuttaakseen keskeiset päämääränsä. Suurlähettiläs Zalmai Khalilzad totesi, että ajoittaisista vastoinkäymisistä huolimatta keskeinen tavoite eli kaikkien väestönosien ja kaikkien uskontokuntien yhteinen Irak on edelleen saavutettavissa. Monella taholla on epäilty maan olevan matkalla kohti hajoamista.

Khalilzadin mielestä yhteinen Irak on edelleen saavutettavissa, jos maan johtajat pystyvät lähiaikoina sopimaan monista avainkysymyksistä talouden ja turvallisuuden alalla. Irania ja Syyria hän syytti Irakin väkivaltaisuuksien lietsomisesta yhdessä al-Qaida terroristiverkon kanssa.

Hän vaati myös radikaalin shiiajohtaja Moqtada al-Sadrin joukkojen, Mahdin armeijan, hajottamista. Al-Sadrin taistelijoita epäillään osallisuudesta sunnien surmiin.

Al-Sadr vastasi Najafissa julistamalla, että hänen ainoat vihollisensa ovat Yhdysvaltain miehitysarmeija ja äärisunnit.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.