Irak-oikeudenkäynti alkoi

Oikeudenkäynti kansanedustaja Anneli Jäätteenmäkeä ja presidentin entistä neuvonantajaa Martti Mannista vastaan alkoi aamulla Helsingissä. Molemmat kiistävät syytteet.

Kansanedustaja Anneli Jäätteenmäen (kesk.) ja presidentin entisen neuvonantajan Martti Mannisen oikeudenkäynti alkoi aamulla suuren mediamylläkän merkeissä.

Entinen pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Jäätteenmäki ja hänen asianajajansa Aarno Arvela kävelivät sisään Helsingin käräjäoikeuteen vaitonaisina. Mannisen asianajaja Matti Wuori totesi vain odottavansa oikeudenkäyntiä luottavaisin mielin. Wuori sanoi, että oikeudenkäynnin alun televisiointi on hänen mielestään vähän häiritsevä tekijä, mutta toivoi, ettei häiriö olisi kovin paha.

Mannista syytetään virkasalaisuuden rikkomisesta ja Jäätteenmäkeä yllytyksestä tai avunannosta tekoon. Helsingin käräjäoikeudessa nähtiin oikeudenkäynnin alkaessa ennennäkemätön tungos, kun kymmenet toimittajat ja kuvaajat jonottivat paikkaa salissa.

Oikeudenkäynnin aluksi valtionsyyttäjä Jorma Äijälä luki syytteet ja vaati molemmille syytetyille sakkorangaistusta.

Puheenvuorossaan Martti Manninen myönsi toimittaneensa Jäätteenmäelle syytteen mukaisesti materiaalia, mutta hän kiisti syyllistyneensä rikokseen. Mannisen mukaan Jäätteenmäki oli aktiivinen osapuoli asiassa. Jäätteenmäki kiisti edelleen kaikki häneen kohdistuneet syytteet.

Halonen pidättyväisenä

Presidentti Tarja Halonen kommentoi oikeudenkäyntiä varsin pidättyväisesti.
-Oikeusvaltion hyvä puoli on se, että ihmiset saavat oikeutta. Usein huono puoli on se, että se kestää aika kauan. Se, että tapaus nyt siirtyy tuomioistuinkäsittelyyn, on varmaan kaikille tervetullutta. Onhan se hyvin poikkeuksellinen tapaus, sanoi Halonen Tampereella maakuntamatkansa yhteydessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Oikeudenkäynnin alkuvaiheen televisiointiin Halonen ilmaisi suhtautuvansa varauksellisesti.
-Se oli hieman yllättävä ratkaisu. Yleistyessään sellainen saattaa tuoda avoimuuden lisäksi myös sivuvaikutuksia.

FT vertasi jupakkaa Kelly-selvitykseen


Myös Financial Times -lehti seurasi Irak-oikeudenkäyntiä Helsingissä. Lehden verkkosivuilla olleessa pitkässä ennakkojutussa verrattiin oikeudenkäynnin merkitystä Britanniassa tehtyyn Kelly-selvitykseen.

Lehden mukaan niin kutsuttu Irak-oikeudenkäynti suuntaa valokeilan Suomen poliitikkoihin samalla tavalla, kuten Britannian Hutton-tutkimus aseasiantuntija David Kellyn kuolemasta kohdisti huomiota Britannian hallituksen sisäiseen työskentelyyn.
(MTV3-STT)

Irak-kohu alkoi MTV3:n vaalitentistä lähes tasan vuosi sitten.

(Huomenta Suomi 03.03.2004)

Irak-kiistan taustalla oli pääministeri Lipposen ja presidentti Bushin tapaaminen Washingtonissa.

(Huomenta Suomi 03.03.2004)

Saapuessaan oikeuteen asianajana Matti Wuori totesi, että KHO:n päätös Irak-papereiden salaisuudesta ei juurikaan vaikuta Martti Mannisen puolustukseen.

(Huomenta Suomi 03.03.2004)

Anneli Jäätteenmäki toivoi saapuessaan, että oikeudenkäyntiä kunnioitettaisiin.

(Huomenta Suomi 03.03.2004)

Oikeudenkäynnin aluksi valtionsyyttäjä Jorma Äijälä esitti syytteet.

(MTV:n erikoislähetys klo 11; 03.03.2004)

(MTV:n erikoislähetys klo 11; 03.03.2004)

Asianajaja Matti Wuori esitti Mannisen syytteiden hylkäämistä.

(MTV:n erikoislähetys klo 11; 03.03.2004)

Asianajaja Aarno Arvela kiisti Jäätteenmäelle esitetyn syytteen.

(MTV:n erikoislähetys klo 11; 03.03.2004)

Anneli Jäätteenmäki puhui oikeudelle myös itse.

(MTV:n erikoislähetys; 03.03.2004)

Lue myös:

    Uusimmat