Mainos

Irak nousemassa vaaliteemaksi USA:ssa

Yhdysvalloissa avataan virallisesti presidentinvaalikausi, kun demokraatit mittaavat ehdokkaidensa kannatusta Iowassa. Vaalikampanjoissa keskeiseksi teemaksi on nousemassa Irakin levoton tilanne.

Demokraattipuolue valitsee pienessä Iowan osavaltiossa ensimmäistä kertaa haastajaa presidentti George W. Bushilleensi marraskuun presidentinvaaleihin. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan ensimmäiselle sijalle on nousemassa kennedyläinen Vietnamin sodan veteraani John Kerry.

- Minulla on 35 vuoden jatkuva kokemus tämän maan sisäpolitiikasta. Olen ajanut asioita, joilla on merkitystä tavallisten amerikkalaisten elämälle. Minulla on 35 vuoden kokemus ulkopolitiikasta, turvallisuudesta ja sotilasasioista, Kerry sanoi vaalipuheessaan.

Tähän saakka demokraattien ennakkosuosikkina ollut Howard Dean on mittauksen mukaan vasta kolmannella sijalla nuorekkaan John Edwardsin ollessa toisella sijalla. Deania tukee edellisten vaalien demokraattiehdokas Al Gore. Myös yli kahden vuosikymmenen takainen presidentti Jimmy Carter näyttääkannattavan Deania.

- Olen erityisen kiitollinen siitä rohkeudesta ja suorapuheisesta tavasta, jolla kuvernööri Dean on ollut mukana alusta asti, Carter ylistää.

Koska Iowan vaalikokoukset perustuvat puolueaktiivien kokoontumisten tuloksiin, mielipidemittaukset eivät vielä paljasta varmuudella, kenet iowalaiset lopulta valitsevat ehdokkaakseen. Varsinainen ensimmäinen esivaalikoitos on viikon kuluttua New Hampshiressä.

Irakin tilanne vaaliaseena

Demokraatit pitävät Bagadadin eilisiä pommi-iskuja osoituksena Yhdysvaltain Irakin politiikan epäonnistumisesta.

Bagdadissa tehdyssä pommi-iskussa kuoli 25 ihmistä ja ainakin 130 loukkaantui. Toisessa, Kerbalassa tapahtuneessa pommi-iskussa haavoittui ainakin 13 ihmistä.

Irakin miehityksessä on saanut surmansa jo yli 500 amerikkalaissotilasta ja pitkittynyt miehitys kasvattaa lukua edelleen. Jokainen kuollut sotilas on myös vaaliase demokraateille.

Demokraatit vaativatkin turvallisuuden parantamista ja Irakin hallinnon antamista YK:n johdettavaksi. Demokraatit arvostelevat myös Irakin sotaan johtaneita tapahtumia ja moittivat väärää informaatiota ja harhaanjohtavia lausuntoja.

(MTV3-AFP)

(Huomenta Suomi 19.01.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.