Irak-neuvottelut Suomessa tuottivat tuloksia

Suomessa viime torstaista asti neuvotelleet Irakin puolueiden ja heimojen edustajat palasivat tänään Bagdadiin. Neuvotteluissa päästiin sopuun periaatteista, joiden avulla pyritään väkivallan lopettamiseen. Uusi neuvottelukierros käydään Bagdadissa lähikuukausien aikana.

Neljäntoista eri irakilaisen ryhmittymän edustajat neuvottelivat monta päivää tiiviisti Porvoon lähistöllä ja kertoivat sitten tänä aamuna tulokset lentokentällä. Yksimielisyyteen päästiin siitä, että väkivallan lopettaminen on edellytys Irakin jälleenrakentamiseen osallistumiselle.

- Olemme sopineet tuomitsevamme aseellisen taistelun ja terrorismin sen kaikissa muodoissaan, kertoi Osama Al-Tikriti Irakin islamilaisesta puolueesta.

Kokouksessa arvosteltiin Yhdysvaltoja ja muita maita, joiden irakilaiset katsovat puuttuvan asiohinsa. Osaltaan juuri ulkomaisen uskotaan saaneen aikaan sen, että maan sisäiset ryhmät taistelevat toisiaan vastaan. Irak-kokouksen osanottajat myös totesivat, että ulkomaalaisten apua tarvitaan, kunnes maa saadaan jaloilleen.

- Yritämme tosissamme etsiä aktiivisia, tehokkaita ja koulutettuja irakilaisia toimeenpanemaan uudistuksia, jotta ulkomaisia joukkoja ei enää tarvittaisi, sanoo perustuslakikomitean puheenjohtaja Human Hamoudi.

Kestää kauan ennen kuin miljoonat kodeistaan paenneet irakilaiset saadaan takaisin uutta vakaata yhteiskuntaa rakentamaan ja nyt hyväksytyt periaatteet näkyvät ihmisten elämässä. Neuvottelujen koordinaattorin Padraig O`Malleyn mukaan ratkaisujen pitää löytyä maan sisältä.

- Pallo on nyt irakilaisilla ja heidän täytyy laittaa se liikkeelle. Jos he eivät tee niin, peli menee poikki.

Seuraavan kerran ryhmä kokoontuu Bagdadissa kolmen kuukauden sisällä.

Jakaantuneita yhteiskuntia käsittelevään seminaariin osallistui Irakista shiia- ja sunnimuslimien sekä kurdien edustajia. Kolme päivää kestäneissä keskusteluissa sovittiin myös yhteisen kansallisen toimintaohjelman periaatteista sekä sarjasta tapoja, joilla kansallista sopua edistetään.

Osapuolet tähdensivät myös, että vuoropuhelu ja neuvottelut ovat tärkeimmät tavat ratkaista poliittisia erimielisyyksiä. Seminaariin osallistui myös edustajia Pohjois-Irlannista ja Etelä-Afrikasta. Seminaarin järjestivät presidentti Martti Ahtisaaren johtama CMI-järjestö, Massachusettsin yliopiston alainen John W. McCormack -laitos sekä Tuftsin yliopistossa toimiva globaalin johtajuuden instituutti.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat