Mainos

Irak lupaa auttaa Turkkia

Viime hetken neuvotteluissa Turkin kanssa tänään Irak vakuutti pistävänsä kurdikapinalliset kuriin. Sotilaallisen operaation uhka leijui edelleen ilmassa.

Irakin ulkoministeri Hoshijar Zebari on luvannut maansa tukevan Turkkia taistelussa kurdikapinallisia vastaan maiden raja-alueella.

Irak vakuutti pistävänsä kurdikapinalliset kuriin, kun se kävi viime hetken neuvotteluita Turkin kanssa tänään. Maiden ulkoministerit vaihtoivat säyseitä sanoja, mutta sotilaallisen operaation uhka leijui edelleen ilmassa.

Turkin ulkoministeri Ali Babacan vakuutti, että Ankara haluaa ratkaista kurdisissien PKK-järjestön ympärille kehkeytyneen vyyhden neuvottelemalla.

-Emme halua uhrata kulttuurisia ja taloudellisia suhteitamme Irakiin terroristijärjestön tähden, Babacan sanoi toimittajille Bagdadissa.

Turkki torjui PKK:n tulitaukoesityksen. Järjestö tarjosi eilen tulitaukoa vastineeksi sille, että Turkki lopettaisi hyökkäykset sissejä vastaan.

-Tulitaukokysymys on kysymys kahden valtion ja kahden armeijan välillä, ei terroristijärjestön kanssa, Babacan sanoi.

Ulkoministeri Hoshijar Zebari puolestaan kertoi, että Irakin hallitus on jo jarruttanut kurdisissien toimintaa: muun muassa heidän liikkumistaan ja rahoitustaan on rajoitettu. Selvää ei ollut, riittäisikö tämä Turkille.

Zebari tapasi Turkin ulkoministerin Ali Babacanin Bagdadissa.

Sotilasoperaation uhka ilmassa

Sotilaallisen operaation uhka leijui edelleen ilmassa. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan totesi Lontoossa, että operaation mahdollisuutta ei ole suljettu pois.

Turkin parlamentti myönsi viime viikolla hallitukselle luvan hyökkäykseen.

-Irakin hallituksen täytyy tietää, että voimme milloin tahansa käyttää tätä mandaattia, jonka saimme Turkin parlamentilta, Erdogan totesi tavattuaan Britannian pääministerin Gordon Brownin.

Erdogan vakuutti, että kohteena olisivat vain ja ainoastaan PKK:n sissit.

Irakin-vastaisella rajalla on 100 000 turkkilaissotilasta, tukenaan panssarivaunuja, hävittäjiä ja taisteluhelikoptereita. Turkki arvioi, että 3 000 PKK:n taistelijaa piileskelee Irakin-puoleisilla vuorilla.

Yhdysvallat ja Irak ovat pyytäneet Turkkia, niin ikään Nato-maata, pidättäytymään operaatiosta. Se saattaisi ajaa rauhallisen Pohjois-Irakin kaaokseen. Turkki on puolestaan toivonut Yhdysvalloilta tukea.

Turkkilaiset raivoissaan iskuista

Turkkilaiset tuntuivat menettäneen kärsivällisyytensä. Viikonlopun väkivaltaisuuksissa kuolleet 12 sotilasta haudattiin tänään.

Kymmenettuhannet ihmiset osoittivat mieltään, ja hautajaissaattueet hehkuivat punavalkoisena merenä Turkin lipun väreissä.

-Marttyyrit ovat kuolemattomia, kotimaa on jakamaton, huusi mielenosoittajajoukko Keskinin kaupungissa.

Kapinallisten iskuissa on kaatunut viimeisen kuukauden aikana nelisenkymmentä sotilasta.

PKK-mielinen uutistoimisto Firat kertoi, että sissit pitävät panttivankinaan kahdeksaa sotilasta. Turkki on kiistänyt tiedon, mutta myöntää, että kahdeksan sotilasta on kadoksissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.