Mainos

Irak lopettaa vastaiskut lentokieltoalueilla

Irak ilmoitti lopettavansa sotilaalliset vastaiskut länsiliittoumaa vastaan maan pohjois- ja eteläosisissa olevilla lentokieltoalueilla tänään kello 22 Suomen aikaa. Ilmoituksen taustalla sanotaan olevan Venäjän pyyntö.

Valkoisessa Talossa Irakin ilmoitukseen vastaiskujen lopettamisesta suhtauduttiin ainakin aluksi varauksellisesti ja vaadittiin Irakilta tekoja sanojen sijaan.
-Presidentti sanoi tekojen puhuvan puolestaan, ja me odotamme tekoja, emme lausuntoja Bagdadista, Valkoisen Talon tiedottaja Mike McCurry vastasi toimittajien kysyessä, pyrkiikö Irak tällä tavoin vähentämään USA:n sotilaallisen läsnäolon alueelle luomaa vaikutusta.

USA iskuvalmiudessa

Presidentti Bill Clintonin tärkeimmät turvallisuuspoliittiset neuvonantajat kokoontuivat tänään Valkoiseen taloon pohtimaan seuraavaa siirtoa Irakia vastaan. Kokoukseen osallistuivat myös ulkoministeri Warren Christopher ja puolustusministeri William Perry. Presidentti itse ei ollut mukana.

Kokous alkoi sen jälkeen kun Yhdysvallat oli ryhtynyt vahvistamaan joukkojaan ja sotakalustoaan Irakin lähistöllä. Useita amerikkalaisia laivoja ja lentokoneita liikkui tänään lähemmäksi Irakia. Valkoisen talon edustaja kertoi, että Yhdysvallat pitää myös tiiviisti yhteyttä liittolaisiinsa.

Yhdysvallat valmistautuu mahdolliseen uuteen hyökkäykseen Irakia vastaan lähettämällä alueelle jo toisen lentotukialuksen. Adrianmereltä siirtyvän USS Enterprisen mukana tulee 75 hävittäjää. Persianlahdella on jo ennestään vastaavanlainen tukialus. Kahdeksan Yhdysvaltain ilmavoimien Stealth-hävittäjää saapui illansuussa Kuwaitiin, kertoivat sotilaslähteet.

Yhdysvallat vakuutti jälleen viime yönä olevansa valmis puolustamaan Persianlahden öljymaita Irakin hyökkäyksiltä.

Stealth on hidas tuhon kylväjä

Amerikkalaiset Stealth-hävittäjät ovat asiantuntijoiden mukaan hitaita eivätkä edes hävittäjiä, mutta kuolettavan vaarallisia. Tutkassa lähes näkymättömiä Stealth-koneita käytettiin tiettävästi Persianlahden sodassa 1991 mm. Irakin armeijan Bagdadissa sijaitsevan viestikeskuksen tuhoamiseen.

Viralliselta tyypiltään nyt Kuwaitiin lähetetyt kahdeksan konetta ovat F-117A-hävittäjiä. Ne lentävät ääntä hitaammin ja ovat näin aivan liian kömpelöitä ilmataisteluihin varsinaisten hävittäjien kanssa.

Yksipaikkaisten Stealth-koneiden päätehtävänä on pommitus. Koneissa on kaksi laserohjautuvaa runsaan 900 kilon tarkkuuspommia. Koneen muotoilusta ja rakennusmateriaalista johtuu, että niitä on lähes mahdotonta havaita tutkassa. Koneen pituus on 20,3 metriä ja siipien kärkiväli 13,3 metriä ja kone painaa runsaat 23 tonnia.

Kone esiteltiin julkisesti ensi kerran huhtikuussa 1990, mutta sen kehittelyyn oli käytetty yli 10 vuotta. Koneet suunniteltiin alun perin pitkän matkan pommituslentoihin silloista Neuvostoliittoa vastaan. Niitä rakennettiin 59, ja tuotantokustannukset yhtä konetta kohden olivat noin 450 miljoonaa Suomen markkaa.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.