Irak lievensi kantaansa YK:n päätöslauselmista

Irakin parlamentti lievensi tänään eilisiä suunnitelmiaan YK:n päätöslauselmien torjumisesta. Eilen kerrottiin parlamentin aikovan suosittaa maan johdolle, ettei Irak enää hyväksyisi YK:n päätöslauselmia.

Parlamentti hyväksyi lopulta varovaisesti muotoillun lausunnon Yhdysvaltain ja Britannian joulukuisista ilmaiskuista. Lausunnossa kehotetaan jatkamaan keskustelua kaikista YK:n päätöslauselmista, jotka koskevat Irakia. Jotkut kansanedustajat arvelivat, että parlamentti kokoontuu uudelleen ensi viikolla.

Useimmat kansanedustajat eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä lopulliseen lausuntoon. Monet edustajat pyysivät selvennystä lausunnon joihinkin osiin, mutta selvennyksiä ei annettu. Niitä ei annettu kokousta seuranneille toimittajillekaan, joiden mielestä joitakin kohtia oli vaikea ymmärtää, kertoi uutistoimisto Reuters. Parlamentin lausunnossa YK:n päätöslauselmia luonnehdittiin epäoikeudenmukaisiksi Irakia kohtaan.

Irakin parlamentin suosituksessa kehotetaan uutistoimisto AFP:n mukaan presidentti Saddam Husseinia neuvottelemaan arabimaiden kanssa, jotta YK:n Irakia kohtaan määräämät pakotteet poistettaisiin "nojautumatta kansainväliseen oikeuteen". YK:n turvallisuusneuvosto määräsi pakotteet Irakia vastaan päätöslauselmalla numero 687 Irakin hyökättyä Kuwaitiin.

Irakin parlamentin lausunnossa ei uutistoimisto Reutersin mukaan mainittu lauantaista vaatimusta, jonka mukaan maan johtoa kehotettaisiin olemaan ottamatta huomioon päätöslauselmaa numero 833, jossa määritellään Irakin ja Kuwaitin välinen raja. Irak on aikaisemmin hyväksynyt vuoden 1993 päätöslauselmalla määritellyn rajan. -Kun hyväksyimme tuon mielivaltaisesti vedetyn rajan, arvelimme, että se johtaisi pakotteiden poistamiseen kohtuullisen ajan kuluessa, sanoi parlamentin komitean edustaja eilen, parlamentin erityisistunnon ensimmäisenä päivänä.

Irakin varapääministeri Tareq Aziz valotti rajakysymystä tänään hallitsevan Baatha-puolueen Ath-Thawra -lehdessä. Hän kirjoitti, että Britannia loi Kuwaitin heikentääkseen Irakia ja riistääkseen Irakilta sen historiallisen rannikon. Uutistoimisto DPA kertoi, että lähes kaikki edustajat olivat kannattaneet rajakysymyksen käsittelyä kahdenvälisesti Kuwaitin kanssa.

Osa kansanedustajista vaati myös, että Irakin aseidenriisunta lopetetaan. YK:n päätöslauselma numero 715 asettaa Irakin sotilaalliset ja teolliset laitteistot valvonnan alaisiksi, jotta Irak ei pystyisi valmistamaan joukkotuhoaseita.

Irakin parlamentin lausunnossa mainittiin Kuwait ja Saudi-Arabia osallisiksi Yhdysvaltain ja Britannian ilmaiskuihin Irakiin joulukuussa. Lausunnossa kehotettiin Kuwaitia ja Saudi-Arabiaa maksamaan korvauksia Irakille vahingoista, jotka ilma-iskut aiheuttivat, kertoi Reuters.

Irakin uutistoimisto INA kertoi, että presidentti Saddam Hussein ja hänen hallituksensa keskustelivat tänään toimista, joihin olisi ryhdyttävä, jos Yhdysvallat ja Britannia iskevät vielä Irakiin.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat