Irak: Länsikoneet pommittivat rautatieasemaa

Yhdysvaltain ja Britannian koneet pommittivat viime yönä rautatieasemaa ja haavoittivat useita siviilejä jo toisena perättäisenä pommitusyönä, kertoo Irakin uutistoimisto Ina. Yhdysvaltain mukaan sen sotilaskoneet tulittivat kahta ilmatorjunta-asemaa vastauksena ilmatorjuntaiskuihin, joita Irak teki Yhdysvaltain ja Britannian koneita vastaan Etelä-Irakissa.

Länsimaiden ilmaiskut Irakiin tehtiin samaan aikaan, kun jännitys Persianlahdella tiheni Irakin moittiessa Saudi-Arabiaa ja Kuwaitia siitä, että ne majoittavat Irakin eteläosien lentokieltoaluetta valvovia Yhdysvaltain ja Britannian joukkoja.

-Yhdysvaltain hallinto ja sen pahantahtoinen liittolainen Britannia yhteistyössä Saudi-Arabian ja Kuwaitin hallitsijoiden kanssa tekivät uuden rikoksen pyrkiessään estämään presidentti Saddam Husseinin johtaman Irakin voittoisan marssin, kertoi Ina.

Inan mukaan länsikoneiden ohjukset iskytyivät Samawan rautatieasemalle, joka sijaitsee 270 kilometriä Bagdadista etelään. Toimiston mukaan koneet vaurioittivat myös läheisiä rakennuksia. Britannian ja Yhdysvaltain koneet pommittivat Samawaa myös perjantaina, jolloin ne osuivat ruokavarastoon, jossa säilytettiin YK:n "ruokaa öljystä" -sopimuksen mukaisesti sinne kuljetettuja ruokia. Inan mukaan iskussa kuoli kaksi ihmistä ja 19 loukkaantui. Irak ei tunnusta sen pohjois- ja eteläosiin vuonna 1991 julistettuja lentokieltoalueita, jotka perustettiin suojelemaan pohjoisosan kurdeja ja eteläosan shiamuslimeja.

Irak vastustaa lääketuonnin rajoittamista

Irak ilmaisi sunnuntaina YK:n ruokaa öljystä -sopimuksen johtajalle Benon Sevanille vastustavansa lääkkeiden ja lääketarvikkeiden tuonnin rajoittamista, kertoi uutistoimisto Ina. Sevan on kahden viikon matkalla Irakissa. Maan terveysministeri Umid Medhat Mubarak arvosteli ankarasti Sevanille Britannian ja Yhdysvaltain edustajien jäsenyyttä YK:n pakotekomiteassa.

Mubarakin mukaan Yhdysvaltain ja Britannian edustajat pyrkivät verukkeilla estämään 372 miljoonan dollarin arvoisten lääkkeiden ja lääketarvikkeiden maahantuontisopimusten solmimisen. Irakille asetettiin talouspakotteita vuonna 1990, kun se valloitti Kuwaitin. Irak kuitenkin saa myydä raakaöljyä rahoittaakseen ruoka- ja lääketarvikkeiden maahantuontia, joka tapahtuu YK:n tarkan valvonnan alaisena.
(STT-AP-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat