Mainos

Irak kuumentaa yhä kärkipoliitikkojen tunteita

Presidentti Tarja Halonen selvitti tänään eduskunnassa pitämässään puheessa Suomen Irak-kantaa. Pääministeri Paavo Lipponen ja oppositiojohtaja Anneli Jäätteenmäki jatkavat kuitenkin kiistelyään asiasta.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen sanoi tänään eduskunnan vaalikauden avajaisissa, että Suomi ei hyväksy sotaa Irakia vastaan ilman YK:n turvallisuusneuvoston valtuutusta. Hän pitää mahdollisena, että Irakin riisuminen joukkotuhoaseista voi edellyttää sotatoimia. Pääministeri Paavo Lipposen ja oppositiojohtaja Anneli Jäätteenmäen kiistely Suomen Irak-politiikasta kuitenkin jatkuu.

Irak-kiistaan tuli tänään uusia aineksia, kun iltapäivälehdet julkaisivat ulkoministeriön salaisia papereita. Niissä Yhdysvaltain presidentin sanottiin kiitelleen pääministeri Lipposta liittymisestä koalitioon. Lipposen mukaan kyse ei kuitenkaan ollut mistään sotaliitosta, vaan pyrkimyksestä YK-pohjaiseen ratkaisuun.

- Silloin joulukuussa viime vuonna oli aivan toinen tilanne ja kyllähän tällä voidaan hämmentää kun ei ymmärretä tai haluta ymmärtää mistä on kysymys, Lipponen perustelee.

Oppositiojohtajaa selitys ei vaientanut vaikka sanamuodot olivat entistä varovaisempia.

- Miksi Yhdysvalloissa on syntynyt sellainen kuva, että me olisimme kuuluneet koalitioon. Minä en pysty siihen kysymykseen vastaamaan. Toivon että te menette kysymään pääministeriltä. Emme me ole lähteneet montteeraamaan Yhdysvaltain kuvaa Suomesta. Sitä pitää kysyä Yhdysvalloilta, Jäätteenmäki sanoi.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja myöntää, että ainakin osittain Suomen kantoja on Yhdysvalloissa tulkittu väärin.

- Onko Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Grossman sitten tulkinnut Suomen aseman väärin, kun hän totesi, että paikalle on kutsuttu ne maat jotka ovat luvanneet apua? On. Kysymys on maista jotka ovat olleet kutsutut briefiin, josta on saatu meillekin tärkeätä tietoa. Mutta mitään muuta periaateen merkitystä ei ole. Kysymys on tiedotustilaisuudesta eikä mistään neuvottelusta, Tuomioja perustelee.

Enää ei Suomen kannan pitäisi olla epäselvä, sanoi presidentti Halonen tänään vaalikauden päättäjäisissä.

- Suomen kanta Irakin kriisiin on koko ajan ollut selvä: Irakin on luovuttava joukkotuhoaseistaan ja -aseohjelmastaan YK:n turvallisuusneuvoston päätösten mukaisesti, Halonen linjasi.

Sotatoimille Suomi sen sijaan vaatii turvaneuvoston valtuutuksen.

- Irakin riisuminen joukkotuhoaseista voi edellyttää sotatoimia. Näillä toimilla tulee olla turvallisuuseuvoston valtuutus. Suomi ei osallistu tällaiseen voimankäyttöön. Sen sijaan olemme perinteiseen tapaan olleet valmiita tutkimaan mahdollisuuksia humanitaarisen avun antamiseen YK:n välityksellä, Presidentti sanoi puheessaan

Pääministeri Lipposen mukaan Jäätteenmäki käyttää Irak-korttia vain vaalitaistelun hämmentämiseen. Aihe tuntuu olevan kaikille osapuolille arka, sillä esimerkiksi Yhdysvaltain suurlähettiläs ei tänään halunnut kommentoida asiaa mitenkään.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 11.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.