Mainos

Irak kutsui YK:n asetarkastajat neuvotteluihin Bagdadiin

Irak on ottanut yhteyttä YK:n asetarkastajiin, jotta vuonna 1998 keskeytyneet neuvottelut saataisiin päätökseen. Irakin vilpittömyyteen on kohditunut kuitenkin epäilyksiä useilta tahoilta.

Irak ja YK

Irak on kutsunut YK:n asetarkastajat pääkaupunkiinsa Bagdadiin neuvottelemaan tarkastusten aloittamisesta uudelleen, yhdysvaltalaislehdet Washington Post ja New York Times kertoivat tänään.

Irakin ulkoministeri Naji Sabri kirjoitti YK:n pääsihteerille Kofi Annanille osoittamassaan kirjeessä, että asetarkastajien johtaja Hans Blix ja hänen asiantuntijansa ovat tervetulleita Irakiin keskustelemaan avoinna olevista aseidenriisuntaa koskevista kysymyksistä.

Sabrin mukaan neuvotteluissa voitaisiin "luoda tukeva perusta tarkastusten seuraavalle vaiheelle".

YK:n asetarkastajat lähtivät Irakista vuonna 1998 syyttäen maan hallitusta yhteistyön puutteesta. Irak oli syyttänyt tarkastajia vakoilusta. Tarkastajien vetäytymistä seurasivat Yhdysvaltain ja Britannian pommitukset.
Irakin olisi sallittava asetarkastajien pääsy maahan, jotta Persianlahden sodan ajoilta peräisin olevat YK:n pakotteet voitaisiin kumota.

Yhdysvallat ja Britannia epäilevät Irakin vilpittömyyttä

Yhdysvaltain YK-lähetystön edustaja Richard Grenell sanoi Washington Post -lehdelle epäilevänsä Irakin aloitteen vilpittömyyttä.

-Yhdysvallat epäilee aina Irakin ilmoituksia siitä, että se aikoo noudattaa YK:n turvallisuusneuvoston päätöksiä. Mutta meistä kaikki toimet ovat tervetulleita, Grenell sanoi.

Britannian ulkoministeriön edustaja oli myös epäileväinen. Hän sanoi, että Irakin on luvattava asetarkastajille rajoittamaton pääsy tarkastuskohteisiin, ja muistutti Saddamin aiemmin usein johtaneen kansainvälistä yhteisöä harhaan.

Venäjä sen sijaan kuvasi Irakin lähettämää kutsua "merkittäväksi askeleeksi oikeaan suuntaan". Osa YK:n turvallisuusneuvoston jäsenistä on jo aiemmin esittänyt uusien neuvottelujen aloittamista, jotta Yhdysvaltain Irakiin suunnittelemaa hyökkäystä voitaisiin viivyttää.

George W. Bushin hallinto perustelee suunnitelmiaan Irakin johtajan Saddam Husseinin syrjäyttämisestä muun muassa sillä, että se epäilee Saddamin kehittelevän joukkotuhoaseita. Bush kuvaa Irakia osaksi "pahan akselia".

Eilen sekä Annan että Irakin naapurimaan Jordanian kuningas Abdullah sanoivat, että Irakiin iskeminen ei olisi viisasta.

Myös Ahtisaari epäilee Irakin todellisia yhteistyöhaluja

Martti Ahtisaari

Myös Presidentti Martti Ahtisaari suhtautuu epäillen Irakin valmiuteen YK:n asetarkastuksiin.

Ahtisaari ei usko Irakin suostuvan YK:n ehtoihin. Nelosen uutisten haastattelema Ahtisaari muistuttaa, että YK:n pääsihteerin erityisedustaja Hans Blix on vasta kutsuttu Irakiin keskustelemaan asiasta.

-Myönnytyksiä ei ole vielä nähty, Ahtisaari sanoo.

Ahtisaari toteaa myös, että Bagdadin poliittisessa johdossa olisi täytynyt tapahtua suuri muutos, jos siellä todella oltaisiin yhteistyöhaluisia. Ahtisaaren mukaan ainoa syy sotilasiskulle Irakiin voi olla joukkotuhoaseiden hävittäminen, ei Saddam Husseinin syrjäyttäminen.

Hän ei kuitenkaan usko, että Irakiin hyökättäisiin lähiaikoina.

-Ei ainakaan näköpiirissä olevana aikana, tuskin tämän vuoden aikanakaan on odotettavissa minkäänlaisia sotilaallisia toimia. Niiden valmistelukin ja päätöksen aikaansaaminen on niin pitkä prosessi, että puhutaan aikaisintaan ensi vuodesta, Ahtisaari arvioi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.