Mainos

Irak kutsui venäläisiä kiellettyihin kohteisiin

Irak on kutsunut venäläisiä parlamentaarikkoja vierailemaan YK:n asetarkastajilta kielletyissä kohteissa, kertoi Irakin uutistoimisto INA tänään. Uutistoimiston mukaan kutsun "kenttävierailulle" esitti Irakin parlamentin puhemies Saadoun Hammadi.

-Yhdysvaltojen hallituksen mukaan Irak tuottaa ja säilyttää salaa biologisia ja kemiallisia aseita presidentille kuuluvissa tiloissa. Jotta totuus tulisi ilmi, Irakin parlamentti tarjoaa Venäjän duuman jäsenille virallisen mahdollisuuden vierailla ja tarkastaa mainittuja alueita, sanoi Hammadi uutistoimiston mukaan.

Irak on aiemmin esittänyt Yhdysvaltain kongressin jäsenille samansisältöisen kutsun. Viime viikolla yhdysvaltalaiset diplomaatit vierailivat kolme eri kertaa irakilaisten isännöiminä presidentin yksityisalueeksi julistetuissa kohteissa. YK:n asetarkastajat sen sijaan eivät ole päässeet alueille.

YK vaatii, että Irak sallii asetarkastajien pääsyn myös nyt kiellettyihin kohteisiin. Yhdysvallat ja Britannia ovat ilmoittaneet, että ne ovat valmiit käyttämään tulivoimaa Irakin kannan muuttamiseksi.

Kiina ja Ranska vastustavat sotilasiskua

Kiina vastustaa edelleen sotilasvoiman käyttöä Irakia vastaan. Kiinan ulkoministeri Qian Qichen välitti tänään maansa kannan puhelinkeskustelussa Yhdysvaltain ulkoministerin Madeleine Albrightin kanssa, kertoi uutistoimisto Xinhua.

Qian kertoi Albrightille, että Kiinan presidentti Jiang Zemin on vakavasti huolestunut Irakin asetarkastuksista aiheutuneesta kriisistä, joka on entisestään kärjistynyt. Qianin mukaan Kiina ei kuitenkaan kannata voiman käyttöä Irakia vastaan.

Kiina, joka on yksi YK:n turvallisuusneuvoston viidestä pysyvästä jäsenestä, on koko kriisin ajan vastustanut Yhdysvaltain kaavailemia sotilastoimia Irakia vastaan. Turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenistä vain Yhdysvallat ja Britannia kannattavat kovia otteita, kun taas Venäjä suhtautuu niihin kielteisesti ja Ranskakin toivoo lisäneuvottelujen tuovan ratkaisun ongelmaan.

Ranska ei osallistu sotilaalliseen iskuun

Ranska ei aio osallistua minkäänlaiseen sotilaalliseen iskuun Irakia vastaan, sanoi Ranskan ulkoministeri Hubert Vedrine tänään. Vedrineltä kysyttiin Europe 1 -radion haastattelussa, mitä hän ajattelee Yhdysvaltain suunnitelmista hyökätä Irakiin. Hän vastasi, ettei Ranskalla ole mitään aikomusta yhtyä suunnitelmiin. Kun haastattelija kysyi, voisiko Ranska missään tilanteessa osallistua sotilaalliseen iskuun tai antaa huoltotukea amerikkalaisille, Vedrine vastasi: "Ei missään".

Ranska on useita kertoja vaatinut, että Irakin kriisi on ratkaistava diplomaattisin keinoin. Ranskan lähettiläs on tällä viikolla käynyt Bagdadissa sovittelemassa Irakin ja YK:n välisessä kiistassa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.