Mainos

Irak kutsui amerikkalaiset tutkimaan aseväitteittä

Irakin parlamentin puhemies ilmoitti maanantaina, että Yhdysvaltain kongressi voi lähettää maahan asiantuntijaryhmän tutkimaan amerikkalaisväitteitä, joiden mukaan Irak kehittää joukkotuhoaseita.

Puhemies Saadoun Hammadi sanoi Yhdysvaltain kongressille osoittamassaan kirjeessä, että ryhmään voi kuulua "niin monta kongressin jäsentä kuin katsotte tarpeelliseksi sekä asiantuntijoita vierailun kannalta relevanteilta alueilta".

Hammadi vakuutti kirjeessään myös, että ryhmälle annetaan kaikki mahdollinen apu sen tutkimuksissa. Kutsu lähetettiin edustajainhuoneen puhemiehelle Dennis Hastertille ja senaatin enemmistöjohtajalle Tom Daschlelle Puolan Irakin-suurlähetystön välityksellä.

YK:n asetarkastajat joutuivat lähtemään maasta joulukuussa 1998.

Bagdadissa mielenosoitus

Irakin lehdistö vaati maanantaina YK:n turvaneuvostoa tukemaan Irakin aloitetta. Valtiojohtoisen Al-Jumhuriya-sanomalehden mukaan "Yhdysvallat on takavarikoinut turvallisuusneuvoston velvoitteet ja oikeudet väittämällä sen nimissä, että vuoropuhelu ei kiinnosta".

Maata hallitsevan Baath-puolueen äänitorvena pidetty Ath-Thawra-sanomalehti puolestaan kehotti turvallisuusneuvostoa suhtautumaan Irakin aloitteeseen "sillä vakavuudella ja kiinnostuksella, jonka se ansaitsee, jotta avoinna olevat asiat saadaan ratkaistua oikeudenmukaisella tavalla".

Noin 10000 ihmistä osoitti maanantaina mieltään Bagdadin kaduilla Yhdysvaltoja ja sen suunnittelemaa mahdollista sotilasiskua vastaan. Mielenosoittajat polttivat Yhdysvaltojen presidenttiä George W. Bushia esittävän nuken sekä Yhdysvaltojen, Britannian ja Israelin lippuja.

Mielenosoitukseen otti osaa myös parlamentin ja Baath-puolueen jäseniä. Maanantaina Irakin ja Persianlahden kiertomatkaltaan Moskovaan palannut Venäjän apulaisulkoministeri Aleksander Saltanov korosti, että Irak on nyt ilmaissut halunsa työskennellä yhteistyössä YK:n kanssa.

-Tämä on erittäin tärkeä hetki. Nyt on tehtävä kaikki mahdollinen konkreettisten tulosten aikaansaamiseksi, Saltanov korosti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.