Mainos

Suomen Irak-koulutuksella voi olla vaikutuksia myös kotimaan turvallisuuteen

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Niinistön (ps.) mukaan Suomen Irak-koulutusyhteistyöllä voi olla vaikutuksia myös Suomen turvallisuuteen. 

– Tämä on niitä operaatioita, joilla voi olla heijastusvaikutuksia myös Suomen maaperälle. Elí kun otamme osaa kansainväliseen koalitioon barbaarimaista Isis-järjestöä vastaan, niin sillä voi olla seurauksia Suomen sisäisesti myös, Niinistö sanoo. 

Suomi on lähettämässä mahdollisesti vajaat 50 henkilöä Irakiin kouluttamaan paikallisia joukkoja. Irak-hanke toteutettaisiin yhteistyössä ruotsalaisten kanssa ja sen tavoitteena olisi estää muun muassa äärijärjestö Isisin laajentuminen. 

Niinistö toivoisi, että hallintovaliokunta selvittäisi Irak-hankkeen vaikutuspuolta Suomeen yhdessä sisäministeriön kanssa.

– Toivoisin, että esimerkiksi hallintovaliokunta olisi tässä aktiivinen ja selvittäisi tätä turvallisuuspuolta yhdessä sisäministeriön kanssa. Puhumattakaan sitten ulkoasiainvaliokunnasta, joka sitten tämän mietinnön hyvin kokonaisvaltaisesti tulee laatimaan. 

Puolustusvaliokunta on kuullut Irak-hankkeeseen liittyen myös muun muassa Suojelupoliisia. Eilen valiokunta kuuli puolustusministeri Carl Haglundia (r.) ja tänään aamupäivällä puolustusvaliokunnan kuultavana on puolustusvoimien pääesikunnasta asiantuntijoita.  

Niinistön mukaan päätös joukkojen lähettämisestä voi myös peruuntua,
koska joukkojen turvallisuus on taattava Irakissa.

– Käsitys on, että nyt haetaan noin 50 kouluttajalle mandaattia, välttämättä niin paljoa ei lähetetä Irakiin. Toisaalta välttämättä ei lähetetä ollenkaan, jos näitä tiettyjä turvallisuusnäkökulmia ei saada etukäteen hoidettua kuntoon. Tässä on monia liikkuvia osia kansainvälisessä koalitiossa ja Suomen täytyy tarkistaa nämä asiat ennen kuin joukkoja sinne lähetetään. 

Niinistön mukaan moni asia on Irak-koulutusyhteistyössä vielä auki.

– Haluamme kantaa huolta siitä, että omilla joukoillamme, jotka sinne lähetetään, on oma suoja kunnossa. Eli suomalaisten joukkojen turvallisuutta ei saa tässä operaatiossa vaarantaa ja tähän liittyen vielä kuulemme lisää asiantuntijoita.

Päätöstä kouluttajien lähettämisestä Irakiin odotetaan parin viikon sisällä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.