Irak-kohun tämän päivän käänteitä

Tänään Irak-jupakassa paljastui tähän mennessä kohtalokkain uutispommi.

Pääministeri Anneli Jäätteenmäen koko poliittinen ura on hänen Irak-selvityksensä jälkeen yhä pahemmin vaakalaudalla. Pääministeri mahdollisesti valehteli koko eduskunnalle, että presidentin neuvonantajaa Martti Manninen on pyytämättä lähettänyt hänelle Irak-materiaalia. SDP ilmoitti tänään, että se ei luota Jäätteenmäkeen hallituksen johdossa.

Martti Mannisen ja pääministeri Jäätteenmäen lausunnot ovat pahasti ristiriidassa. Manninen väittää, että Jäätteenmäki pyysi itse Irak-papereita Manniselta, kun taas Jäätteenmäki kiistää olleensa yhteydessä Manniseen oma-aloitteisesti.
- En ollut näitäkään muistioita pyytänyt ja ne tulivat minulle yllätyksenä, pääministeri sanoi tänään.
- Kun olen saanut Manniselta yhden tämmöisen muistion, jonka hän on itse tehnyt ja jos se vastaa sitä kuvaa mikä minulla on Irak-politiikasta, niin ei ole ollut tarpeen soittaa hänelle. Enkä ole soittanut hänelle, enkä ole ollut häneen yhteydessä, hän lisäsi.

Mannisella itsellään on täysin toinen kuva tapahtuneesta. Manninen väittää, että pääministeri Jäätteenmäki pyysi itse Irak-tietoja. Mannisen mukaan Jäätteenmäki otti häneen yhteyttä vähän ennen ensimmäistä vaalikeskustelua ja pyysi tapaamista. Tapaamisessa Jäätteenmäki oli kiinnostunut Irak-aineistosta ja antoi Manniselle salaisen faksinumeronsa yhteydenpitoa varten. Myös puhelimitse on pidetty yhteyttä.

Jos Mannisen tiedot pitävät paikkaansa, kyseessä ei ole vain Jäätteenmäen ura pääministerinä vaan koko hänen poliittinen uransa. Suomen oloissa ainutlaatuisen skandaalin ainekset ovat koossa.

Luottamus Jäätteenmäkeen karisi vauhdilla jo ennen tätä uutta käännettä. Päivän Irak-keskustelu oli poliittista murhaa: tukea herui vain omilta, heiltäkin silmiinpistävän vähän.

Puolueet paheksuivat Jäätteenmäkeä

SDP heitti Jäätteenmäen leijonille toteammalla, että hallitusta tuetaan, mutta Jäättenmäellä ole uskottavuutta hallituksen johtamiseen.
- Pääministerin nyt antama kuvaus ei vastaa lainkaan sosiaalidemokraattien käsitystä tapahtuneesta. Valittaen on todettava, että äsken kuultu ilmoitus ja selvitys ei tältä osin ole riittävä ja tyydyttävä, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman totesi

- Pääministeri on käyttänyt rikoksella hankittuja tietoja hyväkseen. Sen lisäksi kuten edellä todettiin hän on antanut hyvin ristiriitaisia selvityksiä ja vastauksia, Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä tuomitsi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes yhtyi muiden kanssa samaan kuoroon sanoen, että on ala-arvoista että myös tasvallan presidentti on sotkettu tähän päättymättömään tarinaan.

Vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara kyseenalaisti vahvasti sen, nauttiiko pääministeri Jäätteenmäki sellaista luottamusta kansan ja eduskunnan keskuudessa että hänellä on edellytykset jatkaa pääministerinä.

(MTV3)

Pääministeri Anneli Jäätteenmäen hallitus oli yksi Suomen lyhytikäisimmistä hallituksista. Tähän päivään mennessä hallitus oli ollut koossa 63 päivää.
(Kymmenen uutiset 18.06.2003)

Eduskunnan puhemies, SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen pitää luonnollisena, että myös tulevan hallituksen pääministeri on suurimmasta puolueesta eli Keskustasta.

(Kymmenen uutiset 18.06.2003)

SDP ei vastusta keskustan Matti Vanhasta uudeksi pääministeriksi.

(Kymmenen uutiset 18.06.2003)

Pääministeri Jäätteenmäki eroaa.

(Kymmenen uutiset 18.06.2003)

Valehteliko pääministeri Jäätteenmäki eduskunnalle? Presidentin avustaja Martti Manninen sanoo, että pääministeri Jäätteenmäki otti itse häneen yhteyttä Irak-materiaalin osalta.

(Seitsemän uutiset 18.06.2003)

Pääministeri Jäätteenmäki antoi aamupäivällä Irak-vuodosta ilmoituksen eduskunnalle.

(Uutisten erikoislähetys 18.06.2003 klo 10.20)

Pääministerin ilmoituksesta ei selvinnyt mitään uutta, eikä pääministeri myöskään myöntänyt tehneensä yhtäkään virhettä, arvioi valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka. Tästä syystä Tarkka uskoo, että Irak-juttu jatkuu kiihtyvällä tahdilla.

(Uutisten erikoislähetys 18.06.2003 klo 10.20)

Päähallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat Jouni Backman (SDP) ja Timo Kalli (kesk) kiistävät, että Suomessa olisi meneillään hallituskriisi. Vallitseva poliittinen kriisi henkilöityy heidän mielestään pääministeri Jäätteenmäkeen.

Kokoomuksen kansanedustajan ja perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Kimmo Sasin mukaan on mahdollista, että pääministeri joutuu joutuu perustuslakivaliokunnan kuultavaksi.

(Huomenta Suomi 18.06.2003)

Lue myös:

    Uusimmat