Irak kielsi YK:n lennot, avustustyö käyntiin

Irak kielsi keskiviikkona YK:n lennot Irakiin ja Irakista pois antamatta päätökselle mitään selitystä, kertoi YK:n edustaja. YK:n erityislähettilään Prakash Shahin oli määrä lähteä Irakista lomalle Habanian lentokentältä Bagdadin länsipuolelta, mutta Irakin viranomaiset ilmoittivat, että lennot on kielletty toistaiseksi.

Shahin oli matkustettava Ammaniin Jordaniaan maanteitse, sillä YK:n määräämät pakotteet kieltävät tavanomaiset reittilennot Irakiin. YK:n edustajat, myös asetarkastajat, ovat matkustaneet Irakiin Habanian kentän kautta. Irak oli ilmoittanut Yhdysvaltain ja Britannian nelipäiväisten ilmaiskujen jälkeen, ettei se halua enää olla yhteistyössä Unscomin asetarkastajien kanssa.

Satakunta YK:n avustustyöntekijää aloitti tänään uudelleen työnsä ilmaiskujen päätyttyä. YK:n edustaja kertoi, että noin sataa rekkakuormallista avustustarvikkeita purettiin parhaillaan.

Irak vaati rangaistuksia ja korvauksia

Samaan aikaan irakilaiset aloittivat iskuissa vaurioituneiden rakennusten, koulujen ja sairaaloiden jälleenrakentamisen. Irak vaati, että Yhdysvaltojen ja Britannian on maksettava sille korvauksia ilmaiskujen aiheuttamista tuhoista ja ihmishenkien menetyksistä. Se vaati myös YK:n turvallisuusneuvostoa rankaisemaan molempia maita hyökkäyksestä Irakiin.

-Jos YK:n turvallisuusneuvosto kunnioittaa itseään ja jäseniään, sen on rangaistava Yhdysvaltoja ja Britanniaa niiden sotilaallisesta hyökkäyksestä, kirjoitti Irakin hallitsevan Baath-puolueen lehti al-Thawra. Lehden mukaan turvallisuusneuvoston pitäisi myös vaatia maita korvaamaan Irakin inhimilliset ja aineelliset tappiot. Jos turvallisuusneuvosto ei tee tätä, sen voidaan katsoa epäonnistuneen, lehti päätteli.

Turvallisuusneuvosto pohti eilen, mihin toimiin Irakin suhteen olisi seuraavaksi ryhdyttävä. Venäjä vaati aluksi YK:n pääsihteeriä Kofi Annania arvioimaan Yhdysvaltain ja Britannian ilmaiskujen vaikutukset. Se ehdotti myös, että YK:n asetarkastusryhmän 21-jäseninen neuvonantajaryhmä kutsuttaisiin koolle pohtimaan, miten voitaisiin varmistaa, ettei Irak valmista joukkotuhoaseita.
(STT-AFP-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat