Mainos

Irak keskeytti kaiken yhteistyön YK:n asetarkastajien kanssa

Irak ja YK ovat jälleen ajautuneet törmäyskurssille keskenään, kun Irak päätti keskeyttää kaiken yhteistyön YK:n asetarkastuskomission (Unscomin) kanssa. Irakin johto ilmoitti myös, että yhteistyö Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n kanssa lopetetaan toistaiseksi.

Presidentti Saddam Husseinin johtaman istunnon jälkeen julkaistussa tiedonannossa sanottiin, että yhteistyö Unscomin kanssa jäädytetään, kunnes asetarkastusryhmän kokoonpanoa ja hallintoa muutetaan Irakin ehdottamalla tavalla.

Yhdysvallat ilmoitti illalla seuraavansa tarkkaan Irakin toimia. Valkoisen talon mukaan Yhdysvallat vaatii edelleen, että Irak sallii YK:n asetarkastajien jatkavan työtään sopimusten mukaisesti.
-Me seuraamme Irakin toimia, emme heidän sanojaan, Valkoisen talon edustaja P.J. Crowley sanoi.

Irakin parlamentti vaati jo aiemmin tänään yhteistyön lopettamista asetarkastajien kanssa. Parlamentti oli äänestyksessään yksimielinen yhteistyön lopettamisesta. Parlamentti kokoontui hätäistuntoon käsittelemään YK:n kiisteltyjä asetarkastuksia. Parlamentin puhemies Saadoun Hammadi varoitti jo ennen äänestystä, että YK:n asetarkastuskomission on lopetettava työnsä Irakissa, jos maan vastaisia talouspakotteita ei heti pureta. Parlamentti hyväksyi hätäistunnossa myös vetoomuksen, jossa vaadittiin YK:ta kumoamaan Irakin vastaiset talouspakotteet, jotka tulivat voimaan Persianlahden sodan aikana.

YK:n asetarkastajia johtava Richard Butler poistui Irakista yllättäen eilen. Hän kertoi tänään Irakin varapääministerin Tareq Azizin vaatineen Butleria ilmoittamaan, ettei Irakilla ole enää joukkotuhoaseita.
-Minä vastasin, etten voi ilmoittaa sellaista ilman todisteita. Ei minulla ole taikasauvaa, Butler kertoi Reutersin tv-haastattelussa Lontoossa. Tämän jälkeen Aziz oli ilmoittanut keskeyttävänsä neuvottelut Butlerin kanssa.

Butler kertoi korostaneensa YK:n pääsihteerille Kofi Annanille, ettei uutta tilannetta tulisi kuvata "kriisiksi". Butlerin oli määrä selostaa neuvottelutilannetta Annanille piakkoin New Yorkissa.

Butler sanoi aiemmin BBC:n haastattelussa ihmettelevänsä Irakin asennetta, koska asetarkastajat ovat Butlerin mukaan jo lähellä tilannetta, jossa Irakin voidaan ilmoittaa täyttäneen aseistariisuntatavoitteet kemiallisten aseiden ja ohjusten osalta. Biologisten aseiden suhteen tilanne on kuitenkin sekava, koska Irak ei ole paljastanut juuri mitään tosiasioita biologisesta aseohjelmastaan, Butler sanoi.

Joukkotuhoaseiden riisunta on ehto YK:n Irakia vastaan julistamien talouspakotteiden purkamiselle. Pakotteet ovat olleet voimassa vuodesta 1990, jolloin Irak hyökkäsi Kuwaitiin. Butlerin mielestä Irak voi syyttää pakotteiden pitkittymisestä vain itseään, koska se ei ole kertonut totuutta joukkotuhoaseistaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.