Mainos

Irak julisti öljynviennin voitoksi Yhdysvalloista

Irakin tiedotusvälineet julistivat öljyn viennin uudelleenkäynnistymisen Irakin voitoksi Yhdysvaltoja vastaan. Irak aloitti eilen YK:n luvalla raakaöljyn viennin ulkomaille uudelleen kuuden vuoden tauon jälkeen.

-Päättäväisen ja sitkeän Irakin luja tahto on tuonut voiton. Kaikki Yhdysvaltojen asettamat esteet ovat osoittautuneet turhiksi, julisti Irakia hallitsevan Baath-puolueen lehti al-Thawra etusivun pääkirjoituksessaan.

Muut irakilaislehdet uskoivat öljynvientikiellon väliaikaisen purkamisen olevan alkua kaikkien Irakia vastaan suunnattujen kansainvälisten pakotteiden purkamiselle. Irakin öljynvienti käynnistyi presidentti Saddam Husseinin napinpainalluksella Kirkukissa Pohjois-Irakissa. Öljyä viedään putkiston kautta Turkkiin Ceyhaniin, mistä se viedään ostajamaihin tankkereilla.

Irakin öljynvienti on ollut keskeytyksissä vuodesta 1990. YK saattoi silloin voimaan pakotteita Irakia vastaan irakilaisjoukkojen miehitettyä naapurimaan Kuwaitin. YK antoi maanantaina Irakille luvan rajoitettuun öljynvientiin. Irak saa viedä seuraavan puolen vuoden kuluessa ulkomaille raakaöljyä kahden miljardin dollarin arvosta. Irak voi ostaa näin saaduilla varoilla elintarvikkeita, lääkkeitä ja humanitaarisiksi määriteltyjä hyödykkeitä.

YK:n avustusjärjestöt ovat arvioineet, että 4 500 irakilaislasta kuolee kuukausittain ruuan ja lääkkeiden puutteen vuoksi. Irakilaisista lapsista on avustusjärjestöjen mukaan aliravittuja yli puoli miljoonaa. YK valvoo öljynvientiä ja siitä saatujen varojen käyttöä. YK:n turvallisuusneuvosto voi antaa luvan öljynviennin jatkamiseen kuuden kuukauden kuluttua, mikäli Irakin katsotaan noudattaneen sopimusta.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö on tähdentänyt, että öljynviennin salliminen ei merkitse Irakia vastaan suunnattujen pakotteiden purkamista. Keskeinen ehto pakotteiden purkamiselle on, että YK:n erityiskomissio pystyy todentamaan, että Irak on hävittänyt kaikki joukkotuhoaseensa.

Kiistaa ohjuksista

YK:n erityiskomission puheenjohtaja Rolf Ekeus sanoi, että Irak ei ole antanut komissiolle lupaa viedä hävitettyjen irakilaisohjusten osia ulkomaille tutkittaviksi.
-Olemme päättäneet jäädyttää asian käsittelyn helmikuussa pidettävään seuraavaan tapaamiseemme, Ekeus kertoi lehtimiehille Bagdadissa.

Aiemmin Ekeus on kertonut, että komissio kaipaa tietoja 6-16 ohjuksesta, joiden kohtaloa ei ole pystytty selvittämään.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.