Mainos

Irak jatkoi poikkeustilalakien voimassaoloa

Irakin pääministeri perusteli poikkeustilan jatkamista sillä, että kyseessä on varotoimi Irakin kansan ja vaalijärjestelyjen turvaamiseksi väkivallalta.

Irakin pääministeri Ijad Allawi kertoo pidentäneensä poikkeustilalakien voimassaoloa kuukaudella. Lait antavat hallitukselle erityisvaltuudet nujertaa kapinalliset, jotka yrittävät häiritä tammikuun lopulla pidettäviä vaaleja.

Poikkeustila tuli voimaan kaksi kuukautta sitten marraskuussa ennen Yhdysvaltain Fallujaan aloittamaa suurhyökkäystä. Falluja oli yksi kapinallisten päätukikohtia. Poikkeustila antaa Allawille mahdollisuuden julistaa ulkonaliikkumiskielto ja sulkea rajat sekä lentokentät, jos on tarpeen. Lisäksi se antaa tavallista laajemmat valtuudet pidättää ihmisiä, joiden epäillään osallistuvan kapinaan.

Vaalien järjestäminen pohdituttaa

Poikkeustila on voimassa kaikilla muilla Irakin alueilla paitsi pohjoisen kurdialueilla. Pääministeri kommentoi poikkeustilan jatkamista sanomalla, että kyseessä on varotoimi Irakin kansan samoin kuin vaalijärjestelyjen turvaamiseksi väkivallalta. Allawin mukaan hyökkäykset tulevat todennäköisesti kiihtymään joissakin paikoissa vaalien edellä.

Sekä Yhdysvaltain että Irakin edustajat ovat toistuvasti vakuuttaneet, että vaalit järjestetään ajallaan väkivallasta huolimatta. Presidentti Ghazi al-Jawar ja eräät muut Irakin johdossa ovat kuitenkin olleet huolissaan siitä, voidaanko Irakissa nykytilanteessa järjestää kunnollisia vaaleja. Amerikkalaislähteen mukaan myös pääministeri Allawi jakaa tämän huolen.

Eilen Irakissa tehtiin kaksi itsemurhaiskua, joissa kuoli yli 20 ihmistä. Tänään poliisi kertoi löytäneensä 18 irakilaisen miehen ruumiit. Siiamuslimit siepattiin ja surmattiin viime kuussa, kun he olivat matkalla työhön Yhdysvaltain tukikohtaan Mosulissa.

Irakin naapurimailta täysi tuki vaaleille

Jordaniassa koolla olleet Irakin naapurimaiden ulkoministerit ovat kehottaneet irakilaisia lähtemään sankoin joukoin äänestämään tammikuun lopulla pidettävissä vaaleissa. Samalla naapurit lupasivat olla puuttumatta Irakin sisäisiin asioihin.

Ammaniin olivat kokoontuneet Egypti, Jordania, Kuwait, Syyria, Saudi-Arabia, Turkki ja Iran. Muista maista edustajana oli ulkoministeri, Iranista korkea-arvoinen ulkoministeriön virkamies. Osallistujat lupasivat tukensa Irakin vaaleille sanoen, että irakilaisten täytyy saada vapaasti päättää omasta tulevaisuudestaan vaaleissa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.