Mainos

Irak ja YK sopivat öljyn myynnistä

Irak on sopinut YK:n kanssa ehdoista, joilla Irak saa viedä öljyä ulkomaille elintarviketoimituksia vastaan. Irakin YK-suurlähettiläs Nizar Hamdoon sanoi tänään, että kaikista viime toukokuussa allekirjoitetun sopimuksen ehdoista on sovittu ja Irak voi aloittaa öljyntoimitukset todennäköisesti joulukuussa.

YK määräsi Irakin kauppasaartoon, kun Irak oli miehittänyt Kuwaitin vuonna 1990. Myöhemmin YK:n turvallisuusneuvosto päätti sallia tietyn öljymäärän myynnin elintarvikkeita vastaan, koska kauppasaarto asetti Irakin kovalle koetukselle. Ns. "ruokaa öljystä" -sopimus allekirjoitettiin toukokuussa, mutta Irak ei suostunut täyttämään sen ehtoja.

Yksi sopimuksen täytäntöönpanoa jarruttanut seikka oli, että Irak vaati saada itse määrätä sopimuksen noudattamista valvovan YK:n ryhmän koon, kokoonpanon ja liikkumisoikeuden Irakissa. Tänään Hamdoon sanoi, että kaikista sopimuksen yksityiskohdista, myös YK:n tarkkailijoista, on sovittu. Hän kertoi, että Pohjois-Irakista Turkkiin kulkeva öljyputki, jota myöten suurin osa öljystä kulkee ulkomaille, on ehdottomasti käyttökunnossa joulukuun ensimmäisellä viikolla.

Yhdysvallat evakuoi kurdeja Pohjois-Irakista

Yhdysvallat ilmoitti samaan aikaan, että se alkaa lähipäivinä evakuoida amerikkalaisten avustusjärjestöjen palveluksessa Pohjois-Irakissa olleita kurdeja ja asuttaa heidät Yhdysvaltoihin. Tarkoituksena on evakuoida 4 000 hengen joukko, joka on ollut amerikkalaisten kansalaisjärjestöjen palkkalistoilla, ulkoministeriön edustaja Glyn Davies sanoi.

Yhdysvallat evakuoi syyskuussa Pohjois-Irakista runsaat 2 000 kurdia, jotka olivat työskennelleet Yhdysvaltain hallituksen palveluksessa. Lokakuussa evakuoitiin vielä 700 kurdia.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.