Mainos

Irak ja YK allekirjoittivat sopimuksen

Irak ja YK ovat allekirjoittaneet asetarkastuksia koskevan sopimuksen Bagdadissa. YK:n edustajan Fred Eckhardin mukaan sopimuksen allekirjoittivat YK:n pääsihteeri Kofi Annan ja Irakin varapääministeri Tareq Aziz.

Pääsihteeri Annanin mukaan sopimuksessa ei aseteta aikarajoituksia asetarkastuksille. Neuvottelujen tärkeimpänä esteenä oli juuri Irakin esittämä kahden kuukauden aikaraja presidentillisten alueiden tarkastuksille. Annan sanoi allekirjoittamistilaisuuden jälkeen toivovansa, että sopimus tyydyttäisi kaikkia YK:n turvallisuusneuvoston jäseniä.
-Sopimus, johon olen päässyt yhdessä Irakin hallituksen kanssa, on mielestäni tasapainoinen ja sopusoinnussa turvallisuusneuvoston päätösten kanssa, Annan sanoi.

Annan ei suostunut paljastamaan sopimuksen yksityiskohtia tarkemmin ennen kuin hän on kertonut niistä turvallisuusneuvostolle huomenna. Turvallisuusneuvosto on aiemmin ilmoittanut vaatimuksenaan, että asetarkastuksia tulisi voida suorittaa niin usein kuin tarve vaatii. Annan piti tällä hetkellä tärkeimpänä haasteena sitä, että YK:n Irakille asettamat pakotteet poistettaisiin. Irak puolestaan tervehti sopimusta omana ja kansainvälisen diplomatian voittona. Azizin mielestä sopimukseen päästiin Annanin mukanaan tuoman hyvän tahdon ansiosta, ei amerikkalaisten tai brittien "sapelinkalistuksella".

Venäjä ja Yhdysvallat laativat uuden päätöslauselman Irakista

Venäjä ja Yhdysvallat laativat yhteistyössä uutta Irakia koskevaa päätöslauselmaa YK:n turvallisuusneuvostolle, kertoi uutistoimisto Interfax tänään. Asiasta sovittiin tänään, kun presidentit Boris Jeltsin ja Bill Clinton keskustelivat puhelimitse Irakin ja YK:n pääsihteerin Kofi Annanin saavuttamasta neuvotteluratkaisusta asetarkastuskiistassa. Jeltsinin lehdistöedustaja Sergei Jastrzhembski sanoi, että ulkoministerit Jevgeni Primakov ja Madeleine Albright käyvät asiasta tiiviitä neuvotteluja.

Irak juhli voittoa sopimuksen synnyttyä

Irak julisti maanantain voitonpäiväksi maan johtajien päästyä sopimukseen YK:n pääsihteerin kanssa asetarkastuksista. Irakin johtajien mukaan sopimus oli voitto koko Irakin kansalle. Irakin presidentti Saddam Hussein kiitti YK:n pääsihteerin Kofi Annanin työtä asetarkastuksista syntyneen kriisin laukaisemiseksi rauhanomaisin keinoin. Saddam Hussein arvosti suuresti Annanin vakavia ponnisteluja, jotka auttoivat tasapainoiseen sopimukseen pääsyä, kertoi Irakin varapresidentti Taha Yassin Ramadan uutistoimisto Inan mukaan.

Irakilaiset juhlivat Bagdadin kaduilla kuultuaan uutisen YK:n ja Irakin välisestä sopimuksesta, jonka toivottiin estävän Irakin vastaisen ilmahyökkäyksen. Joukko ihmisiä oli myös kerääntynyt osoittamaan suosiotaan autokaravaanille, joka kuljetti YK:n pääsihteerin Kofi Annanin Irakin ulkoministeriöstä sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.
(STT-Reuters-AFP-DPA)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.