Irak ja Kiina Yhdysvaltain ihmisoikeusraportin hampaissa

Yhdysvaltain ulkoministeriön julkistaman ihmisoikeusraportin mukaan Irakissa poljetaan yhä räikeästi ihmisoikeuksia. Ministeriön vuosittaisessa katsauksessa syytettiin Irakin tasavaltalaiskaartia ja muita maan hallitsevia turvajoukkoja laajamittaisesta ja systemaattisesta ihmisoikeuksien rikkomuksista, kuten esimerkiksi murhista, kidutuksesta, ihmisten katoamisesta jäljettömiin, raiskauksista ja laittomista vangitsemisista. Kohteina ovat olleet poliittinen oppositio ja etniset vähemmistöt.

Vuotta 2002 käsittelevä raportti julkistettiin varhain tänään Suomen aikaa.

Kiinan tilanteen mainittiin kohentuneen hieman, silti raportissa sanottiin toisinajattelijoiden pidätysten ja uskonnollisten ryhmien vainojen jatkuneen. Raportissa todettiin sekä Venäjän että Tshetshenian rikkovan räikeästi ihmisoikeuksia. Venäjän sotatoimet ja "siivoukset" ovat johtaneet siviiliuhreihin, Tshetshenia oli puolestaan surmannut yhä useammin sivullisia - tässä viitattiin moskovalaisen teatterin kaappaukseen ja sen vaatimiin uhreihin.

Suomelle vain vähän risuja


Kuubassa todettiin tapahtuneen edistystä, vaikka ihmisoikeuksia rikotaan maassa päivittäin. Yhdysvaltain mukaan Oswaldo Payan johtama Varela-projekti on edistänyt kuubalaisten mahdollisuuksia mielipiteen vapauteen.

Raportissa käydään läpi jokainen maa, mutta ei Yhdysvaltoja, vaikka monien maiden mukaan muun muassa maan kuolemanrangaistusjärjestelmä on vastoin kansainvälistä lakia. Suomikin sai osansa, vaikka sen tilanteesta ei löytynyt paljoakaan huomautettavaa.

Raportissa mainittiin Suomen itsensäkin tunnustamat ongelmat naisten salakuljetuksesta maan kautta. Samoin mainittiin jengien hyökkäykset muslimisyntyisiä sekä siirtolaisia kohtaan. Raportin mukaan vuonna 2002 Suomen viranomaisille jätettiin 3129 turvapaikka-anomusta, niistä hylättiin 2312.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat