Irak ilmoitti uudesta iskusta

Irakin eteläisellä lentokieltoalueella partioivat länsimaiset lentokoneet ampuivat tänään kaksi ohjusta Basran kaupungin lähelle, ilmoitti Irakin armeija. Yhdysvallat ja Britannia kiistivät myöhemmin, että niiden koneet olisivat ampuneet ohjuksia.

-Viisi rikolliskoneiden muodostelmaa loukkasi jälleen ilmatilaamme Basran pohjoispuolella ja laukaisi kaksi ohjusta, minkä jälkeen koneet pakenivat, armeija sanoi tiedotteessaan, jonka Irakin uutistoimisto välitti.

Irakin armeijan edustajan mukaan koneet loukkasivat Irakin ilmatilaa ensimmäisen kerran aamulla paikallista aikaa ja palasivat iltapäivällä, jolloin ne laukaisivat ohjuksensa. Koneet lensivät Irakin ilmatorjunnan ulottumattomissa, hän sanoi kertomatta tarkempia yksityiskohtia.

Britannian edustaja Kuwaitissa sanoi, etteivät Britannian koneet ole lentäneet Irakin eteläosan yläpuolella eivätkä ampuneet ohjuksia. Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja sanoi, etteivät myöskään Yhdysvaltain lentokoneet ole ampuneet ohjuksia. Amerikkalaiset ja brittiläiset lentokoneet partioivat Irakin eteläisellä lentokieltoalueella estääkseen Irakia uhkaamasta alueen shiamuslimiväestöä.

Irakiin ruokaa ja avustustyöntekijöitä

YK:n avustustyöntekijät alkoivat tänään palata Irakiin ja samalla myös ruokaa ja muita perustarvikkeita alkoi virrata maahan. YK:n edustajan mukaan Jordaniasta evakosta palaavat 100 avustustyöntekijää arvioivat aluksi Yhdysvaltain ja Britannian ilmaiskujen aiheuttamat vauriot. Tämän jälkeen Irak haluaa ns. ruokaa öljystä -ohjelman käynnistyvän pikimmiten uudelleen.

Yhdysvallat ilmoitti olevansa valmis harkitsemaan ohjelman laajentamista, jos YK:n pääsihteeri ja asiantuntijat pitävät sitä tarpeellisena. Nykyisin Irak saa myydä 5,2 miljardia tonnia raakaöljyä puolessa vuodessa ostaakseen elintarvikkeita ja lääkkeitä.

Kriisin ratkaisu edelleen umpikujassa

Diplomaattiset ponnistelut Irakin kriisin ratkaisemiseksi eivät juurikaan edenneet tänään. YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui jatkamaan edellisenä päivänä aloittamaansa keskustelua siitä, mitä Irakin asetarkastuksissa olisi seuraavaksi tehtävä. Näkemykset 15-jäsenisessä turvallisuusneuvostossa ovat kuitenkin kaukana toisistaan ja neuvoston viisi pysyvää jäsentä ovat keskenään eri mieltä.

Yhdysvallat ilmoitti heti alkuun torjuvansa kaikki yritykset saada Irakin vastaiset talouspakotteet kumotuiksi. Jos pakotteiden kumoamista ehdotetaan turvallisuusneuvostossa, Yhdysvallat voi torjua ehdotuksen veto-oikeudellaan. Valkoisen talon edustaja Joe Lockhart sanoi Yhdysvaltain vaativan myös, että YK:n asetarkastajat palaavat Irakiin jatkamaan työtään.

Venäjä ehdotti, että YK:n asetarkastajat ja pääsihteeri arvioivat Irakin tilanteen ilmaiskujen jälkeen. Yhdysvallat ja eräät muut maat pyysivät Venäjää selventämään ehdotusta. Neuvosto kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona ja ehtii tuskin käsitellä Venäjän ehdotusta ennen lähtöään joululomalle torstaina. Venäjän päätöslauselmaluonnoksessa valitettiin myös päätymistä asevoiman käyttöön Irakia vastaan, minkä vuoksi luonnos ei saanut vaadittua yksimielistä kannatusta.

Diplomaattien mukaan kestää todennäköisesti viikkoja ennen kuin Yhdysvallat, Britannia ja Ranska pääsevät keskenään sopuun, ja sen jälkeen on saatava vielä Venäjä ja Kiina mukaan. Eilen turvallisuusneuvosto onnistui pääsemään yksimielisyyteen vain yhdestä lauseesta. Neuvosto aikoo "arvioida lähestymistapaansa Irakin kysymykseen ja pohtia, kuinka YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmat voidaan panna täytäntöön".

Irak on tehnyt selväksi, ettei se enää hyväksy YK:n asetarkastajia alueelleen. Jos Irak pysyy kannasaan, Yhdysvallat, Britannia ja jopa Irakiin myötämielisesti suhtautuva Ranskakaan eivät suostu kumoamaan kahdeksan vuotta voimassa Irakin vastaisia talouspakotteita. Pakotteiden kumoaminen on ollut Irakin keskeinen vaatimus: vasta sen jälkeen maa olisi valmis yhteistyöhön asetarkastajien kanssa.

Ranska vaati tänään, että Yhdysvaltain ja Britannian on paljastettava Irakiin tekemiensä hyökkäysten tulokset, jotta YK voisi suunnitella seuraavia toimia varmistaakseen, ettei Irak valmista joukkotuhoaseita. Britannian puolustusministeri George Robertson lupasi esittää todisteita iskujen onnistumisesta lähipäivinä. Robertsonin mukaan Irak on näyttänyt länsimaisille toimittajille vain sen, mitä se on halunnut näiden näkevän.

Clinton kirjoitti Jeltsinille kirjeen

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on lähestynyt Venäjän presidentti Boris Jeltsiniä kirjeitse. Kirjeessään Clinton selittää Yhdysvaltain ja Britannian viime viikolla Irakiin tekemiä ilmaiskuja. Asiasta kertoi Kremlin lehdistöpalvelu. Jeltsinin lehdistöedustaja Dmitri Jakushinin mukaan Clinton toivoi kirjeessään, etteivät Yhdyvaltain ohjusiskut Irakiin vahingoittaisi Yhdysvaltain ja Venäjän suhteita. Jeltsinin reaktioista kirjeeseen ei ole tietoa.
(MTV3-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat