Irak ilmoitti al-Qaida-johtajan saaneen surmansa

Yhdysvallat uskoo, että surmattu oli vastuussa useiden ulkomaalaisten sieppamisista. Al-Qaida kiistää tiedot surmaamisesta.

Irakin sisäministeriö on ilmoittanut, että Irakin al-Qaida -terroristiverkostoon kuuluvan ryhmän päällikkö oli saanut surmansa taistelussa Bagdadin pohjoispuolella.

Surmansa sai Abu Omar al-Baghdad, joka johti Irakin islamilainen valtio -nimistä ryhmää, kertoi apulaissisäministeri Hussein Kamal.

Yhdysvaltain joukot ilmoittivat tehneensä hyökkäyksen, jossa al-Qaida-johtaja kuoli. Amerikkalaisten mukaan surmansa saanut toimi verkoston "tiedotusministerinä" Irakissa. Al-Baghdad tunnettiin myös nimellä Muharib Abdul Latif al-Juburi.

Yhdysvallat pitää surmattua vastuussa useiden ulkomaalaisten sieppaamisesta. Amerikkalainen toimittaja Jill Carroll siepattiin viime vuoden alussa ja rauhanaktivisti Tom Fox vuoden 2005 loppupuolella. Carroll vapautettiin 82 päivän vankeuden jälkeen, kun taas Foxin ruumis löydettiin viime vuoden maaliskuussa.

Kenraalimajuri William Caldwell piti al-Qaida-johtajan surmaamista merkittävänä.

- Kun saamme kiinni jonkun, jolla on tämänkaltainen tausta sieppauksista ja ulkomaalaisten surmaamisista, tapaus on merkittävä.

Al-Qaida-verkosto kiistää tiedot, joiden mukaan Irakin islamilainen valtio -ryhmän johtaja olisi saanut surmansa taistelussa Bagdadin pohjoispuolella.

Ryhmä kertoi asiasta internetsivulla. Ryhmä sanoi, että surmansa saanut oli sen tiedottaja.

Tiistaina Irakin al-Qaida-verkoston johtaja Abu Ajjub al-Masri sai surmansa niin ikään Bagdadin pohjoispuolella. Viranomaisten mukaan al-Masri kuoli taistelijoiden keskinäisissä yhteenotoissa. Al-Qaida sen sijaan kiisti tiedon internetviestissä.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat