Mainos

Irak ei lähetä viranomaisia turvallisuusneuvoston kokoukseen

Yksikään korkea irakilaisviranomainen ei osallistu ensi viikolla järjestettävään YK:n turvallisuusneuvoston kokoukseen, jossa Yhdysvallat aikoo esittää todisteita Irakin kiistellystä aseohjelmasta, sanoi varapääministeri Tareq Aziz tänään.

-En minä, eikä kukaan muukaan korkea virkamies matkusta New Yorkiin osallistumaan helmikuun kokoukseen. Irakia edustaa YK-suurlähettiläs, Mohamed al-Douri, Aziz sanoi.

Turvallisuusneuvoston diplomaatit kertoivat eilen, että Irak oli pyytänyt lupaa saada lähettää kokoukseen korkean viranomaisen. Al-Douri antoi hallitukseltaan saamansa kirjeellisen pyynnön ranskalaiselle kollegalleen Jean-Marc de la Sablierelle. De la Sabliere on vielä turvallisuusneuvoston puheenjohtaja, mutta luovuttaa puheenjohtajuuden Saksan Günter Pleugerille lauantaina.

YK-lähteiden mukaan neuvosto käsittelee Irakin pyyntöä tiistaina. Yhdysvallat on pyytänyt turvallisuusneuvoston koolle keskiviikkona. Yhdysvallat on myös pyytänyt, että kokoukseen osallistuisivat vain 15 turvallisuusneuvoston jäsenmaan edustajat.

Venäjän lähettiläs Sergei Lavrov sanoi, että kokoukseen osallistuminen on Irakin suvereeni oikeus, sillä kokouksessa käsitellään Irakia.

-YK:n perustamiskirjassa sanotaan, että kiistan osapuolena olevalla maalla on oikeus sanoa mielipiteensä, Lavrov kommentoi. Myös Kiina ja Pakistan ovat Venäjän kanssa samaa mieltä.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.