Mainos

Irak aiheutti kriisin YK:ssa

Irakin haluttomuus päästää asetarkastajia maahan on ajanut YK:n turvallisuusneuvoston kriisiin. YK:n pääsihteeri Kofi Annan puolestaan toivoo neuvoston muuttuvan nykyistä demokraattisemmaksi.

Aiemmin YK:n asetarkastuksen johdossa toimineen Richard Butlerin mukaan presidentti Saddam Husseinin haluttomuus toimia yhteistyössä YK:n kanssa on aiheuttanut vakavan arvovaltakriisin turvallisuusneuvostossa.

Butler uskoo myös, että Hussein on edelleen aikaisessa kehittää muun muassa ydinaseen. Lisäksi Butler muistuttaa, että kymmenen vuotta voimassa olleet Irakin vastaiset talouspakotteet ovat vaikeuttaneet lähinnä tavallisten irakilaisten elämää - Husseinia ne eivät ole kaataneet.

Epädemokraattinen turvallisuusneuvosto

Pääsihteeri Kofi Annan toivoo YK:n turvallisuusneuvoston uudistuvan. Annanin mukaan turvallisuusneuvoston tulisi kehittyä nykyistä demokraattisemmaksi.

Erityisesti kehitysmaat ovat moittineet niin neuvoston kokoonpanoa kuin sen pysyvien jäsenten mahdollisuutta kumota päätöksiä veto-oikeudellaan.

Turvallisuuseuvoston vakijäseniä ovat Yhdysvallat ja Ranska sekä Iso-Brittania, Venäjä ja Kiina. Arvostelijoiden mukaan neuvoston kokoonpano on jäänne toisen maailmansodan päättymsen ajoilta eikä se enää palvele tarkoitustaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.