Mainos

IRA:n aseistariisunta saa kiitosta

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on kiittänyt Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n aseistariisunnan alkamista. Bushin mukaan aseistariisunta on historiallinen askel, joka tuo Pohjois-Irlannin asukkaat lähemmäksi kestävää rauhaa. Kansainvälinen komissio vahvisti eilisiltana, että Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA on aloittanut aseidenriisunnan.

Pohjois-Irlannin suurimman protestanttipuolueen johtaja David Trimble on puolestaan kertonut olevansa valmis palaamaan maakunnan yhteishallintoon. Hän myös suosittelee samaa muille puolueensa ministereille. Ministereiden tulee palata yhteishallintoon ennen perjantaita, jottei aluehallintoa jouduttaisi purkamaan ja maakuntaa siirrettäisi jälleen Britannian suoraan hallintaan.

Pääministeri Blair kiitteli

Britannian pääministeri Tony Blair sanoi myöhään eilen, että Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n ilmoitus aseidenriisunnan aloittamisesta on perin merkittävä. -Olemme nyt ohittaneet äärimmäisen merkittävän virstanpylvään, Blair kommentoi IRA:n ilmoitusta. -Olemme tehneet työtä tämän eteen. Tämä siirto on perin merkittävä Pohjois-Irlannille, maakunnan yhteisöjen välisille suhteille, Britannialle kuten myös maailmalle laajemminkin, pääministeri totesi.

Blair antoi myös ymmärtää, että Britannian sotilaallista läsnäoloa Pohjois-Irlannissa voidaan vähentää IRA:n aloitteen myötä. Hänen mukaansa "todellinen normalisointi" on nyt mahdollista katolilaisten asuinalueilla, joilla turvallisuustoimet ovat edelleen erittäin kireät.

Tunnustusta Adamsille

Blair antoi tunnustusta IRA:n poliittisen siiven Sinn Feinin johtajalle Gerry Adamsille, joka maanantaina vetosi IRA:han aseiden luovuttamiseksi rauhanprosessin pelastamisen nimissä. Blair kehotti samalla myös muita Pohjois-Irlannin puolisotilaallisia järjestöjä seuraamaan IRA:n esimerkkiä ja luovuttamaan aseensa. Hän uskoi, että IRA:n avauksen myötä Pohjois-Irlannin protestantit palaavat maakunnan aluehallitukseen.

(STT-Afp-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.