IRA luovuttanut kaikki aseensa

IRA lupasi kesällä, että se lopettaa 30 vuotta jatkuneen taistelunsa ja luovuttaa aseensa. Kansainvälisen aseidenriisuntakomission mukaan IRA on nyt saanut aseriisuntaprosessinsa päätökseen.

Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA on luovuttanut kaikki aseensa, joita se on käyttänyt taistelussaan Britannian hallintoa vastaan Pohjois-Irlannissa, vahvistaa kansainvälisen aseidenriisuntakomission johtaja John de Chastelain.

- Olemme raportoineet Britannian ja Irlannin hallituksille, että olemme seuranneet ja todentaneet suuren asemäärän luovuttamisen ja uskomme, että siinä ovat kaikki IRA:n hallussa olleet aseet, komissio sanoi lausunnossaan.

- Olemme vakuuttuneita, että luovutetut aseet vastaavat IRA:n koko arsenaalia.

Protestanttipuolue epäileväinen

Pohjois-Irlannin suurimman protestanttipuolueen edustaja Jeffrey Donaldson sanoi maanantaina, ettei hän ole vielä vakuuttunut IRA:n luopuneen todella aseistaan.

-Tarvitsemme suurempaa läpinäkyvyyttä tässä prosessissa, eikä meille ole kerrottu kaikkia yksityiskohtia. On käytetty paljon hienoja sanoja ja lauseparsia, mutta niissä on ollut vähän sisältöä, demokraattista unionistipuoluetta DUP:ta edustava Donaldson totesi.

Blair ja Holkeri kiittelevät

Pääministeri Tony Blair sen sijaan ylisti kansainvälisen aseidenriisuntakomission ilmoitusta.

-Tämä on tärkeä kehitys rauhanhankkeessa ja asia, jota olemme odottaneet kauan, pääministeri sanoi.

Myös valtioneuvos Harri Holkeri piti ilmoitusta erinomaisen hyvänä uutisena. Hän muistutti kuitenkin, että paljon jää nyt riippumaan siitä, miten Pohjois-Irlannin unionistit ilmoitukseen suhtautuvat.

Holkeri oli Pohjois-Irlannin rauhansopimusta valmistelleen sovittelukomission jäsen 1995-98.

Aseidenluovutus sovittiin 1998 rauhansopimuksessa

IRA lupasi heinäkuussa lopettaa 30 vuotta jatkuneen taistelunsa ja luovuttaa aseensa. Aseidenriisunnasta sovittiin alun perin vuoden 1998 rauhansopimuksessa.

Aseidenluovutusta voidaan pitää historiallisena järjestölle, joka aikanaan vertasi aseriisuntaa antautumiseen. Sen merkitystä Pohjois-Irlannin politiikkaan joudutaan kuitenkin vielä odottamaan.

Maakunnan protestanttijärjestöt ovat todenneet arvioivansa IRA:n aseriisuntaa tulevina kuukausina ja vasta sen jälkeen ne päättävät, ryhtyvätkö ne neuvottelemaan itsehallinnon palauttamisesta Pohjois-Irlantiin.

  • MUTKIKAS POLKU KOHTI RAUHAA
  • 1998 - Niin sanottu pitkänperjantain rauhansopimus syntyy maratonneuvottelujen päätteeksi.
  • -Lähes 30 ihmistä kuolee Omagh'n autopommi-iskussa elokuussa. Iskun tekijäksi ilmoittautuu IRA:sta irrottautunut sirpaleryhmä Todellinen IRA.
  • 1999 - Pohjois-Irlanti saa joulukuussa oman hallituksen, jossa on mukana sekä katolilaisia että protestantteja.
  • 2000 - Kiista aseiden luovuttamisesta kiristyy helmikuussa. Britannian hallitus jäädyttää itsehallinnon.
  • - Presidentti Martti Ahtisaari ja eteläafrikkalainen veteraanipoliitikko Cyril Ramaphosa neuvottelevat osapuolten kanssa Belfastissa toukokuussa.
  • -Britannia palauttaa itsehallinnon, kun IRA suostuu asevarastojensa säännöllisiin tarkastuksiin.
  • 2001 - IRA ilmoittaa lokakuussa aloittaneensa aseidenriisunnan.
  • 2002 - Poliisi ratsaa Sinn Fein -puolueen tiloja Belfastissa ja takavarikoi erilaisia asiakirjoja lokakuussa. Britannia ottaa jälleen alueen suoraan hallintoonsa, kun protestantit uhkaavat lähteä hallituksesta IRA:han liittyvän vakoiluskandaalin takia.
  • 2003 - Marraskuun vaalit ovat äärilaitojen juhlaa. Kova linja lisää kannatustaan sekä katolisella että protestanttisella puolella.
  • 2004 -Belfastissa tehdään joulukuussa suuri pankkiryöstö, josta syytetään IRA:ta. Rauhanprosessi ajautuu yhä syvemmälle vaikeuksiin. IRA:n mukaan epäilyt uhkaavat myös asevarastojen tuhoamista.
  • 2005 - IRA lupaa heinäkuussa lopettaa aseellisen toimintansa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat