Mainos

IRA luopuu aseellisesta toiminnasta

IRA:n taistelijat ovat saaneet ohjeet hylätä aseensa ja "lopettaa aseellisen taistelun".

Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA ilmoittaa lopettavansa aseellisen toiminnan, ryhmä kertoo lausunnossaan. Lausunnon mukaan IRA:n taistelijat ovat saaneet ohjeet hylätä aseensa ja "lopettaa aseellisen taistelun".

IRA:n jäseniä ohjeistetaan lausunnossa myös "avustamaan pelkästään poliittisten ja demokraattisten ohjelmien kehitystä yksinomaan rauhanomaisin keinoin".

Sky TV -televisiokanavan mukaan IRA:n taistelijat laskevat aseensa vielä myöhemmin tänään. IRA:n johto ilmoitti kutsuvansa sekä protestanttien että katolisten edustajat seuraamaan aseiden laskemista.

IRA:n poliittisen siiven Sinn Feinin johtaja Gerry Adams kuvasi lausuntoa "rohkeaksi". Ilmoitus voi Adamsin mukaan antaa uutta pontta Pohjois-Irlannin rauhanpyrkimyksille. Adams huomautti myös, että IRA:n ilmoitus on haaste Pohjois-Irlannin protestanteille samoin kuin Britannian ja Irlannin tasavallan hallituksille.

Pitkään odotetun historiallisen lausunnon odotetaan päättävän yli 30 vuotta kestäneen väkivallan Pohjois-Irlannissa. Pohjois-Irlannin levottomuuksien aikana on kuollut yli 3000 ihmistä. IRA:ta on syytetty noin 1800 ihmisen murhaamisesta.

Ahern iloitsee, DUP epäilee

Ilmoitus aseellisen toiminnan lopettamisesta on merkittävä ja historiallinen tapahtuma, mikäli ilmoitus muuttuu sanoista teoiksi, sanoo Irlannin tasavallan pääministeri Bertie Ahern.

- IRA:n loppu puolisotilaallisena järjestönä on tavoite, johon (Britannian ja Irlannin) hallitukset ovat pyrkineet sotilastoiminnan päätyttyä 1994, Ahern toteaa.

Pohjois-Irlannin suurin protestanttinen ryhmittymä DUP oli epäileväinen omassa lausumassaan.

- Pohjois-Irlannin kuluneen vuosikymmenen historia on tulvillaan IRA:n lausuntoja, joiden on vakuutettu olevan "historiallisia", "uraauurtavia" ja "järisyttäviä", DUP sanoo.

DUP:n mukaan IRA "ei ole julistanut selkeästi lopettavansa miljoonien puntien tuella käytävää rikoksellista toimintaa".

Holkeri: Merkittävä tapahtuma

Valtioneuvos Harri Holkeri pitää IRA:n ilmoitusta aseista luopumisesta merkittävänä. Holkeri oli Pohjois-Irlannin rauhansopimusta valmistelleen sovittelukomission jäsen 1995-98.

- Tämä on hyvin merkittävä uutinen, Holkeri sanoi STT:lle IRA:n lausunnosta kuultuaan.

Holkerin mukaan ilmoituksella tulee olemaan merkitystä Pohjois-Irlannin tilanteen ratkaisemisessa.

- Ilmoituksella tulee toivottavasti olemaan merkitystä välitilan purkamiseen. Tämä toivottavasti avaa mahdollisuuksia päästä eteenpäin Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen toteuttamisessa, Holkeri arvioi.

Hänen mukaansa Yhdysvalloilla on ollut ratkaiseva asema ilmoituksen taustalla.

- Pidän selvänä, että IRA:n päätöksentekoon on varmasti vaikuttanut Yhdysvalloista tuleva painostus.

(MTV3- STT-AFP-DPA)

(Kymmenen uutiset 28.07.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.