Mainos

IRA ilmoitti asetarkastuksista

Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA ilmoitti tänään, että riippumattomat tarkastajat olivat tehneet toisen tarkastuskierroksen IRA:n kolmessa asevarastossa.

Ahtisaari tarkastajana IRA:n asevalvonnassa

Tarkastuksen tekivät presidentti Martti Ahtisaari ja Afrikkalaisen kansalliskongressin ANC:n entinen johtaja Cyril Ramaphosa. Asevarastojen jatkotarkastuksen vahvisti myös Britannian pääministerin Tony Blairin kanslia.

Kanslian mukaan kansainvälinen Pohjois-Irlannin aseidenriisuntakomitea oli kertonut sekä Britannian että Irlannin hallituksille tarkastuksista ja Ahtisaaren ja Ramaphosan tarkastuskäynnistä laatimasta selonteosta. Komitean saama selonteko on määrä julkistaa myöhemmin. IRA ilmoitti jo eilen, että se sallii kolmen asevarastonsa jatkotarkastukset. Tuolloin tarkastusten ajankohtaa ei kuitenkaan kerrottu.

Ahtisaari vaitelias

Presidentti Ahtisaari kertoi tänään Helsingissä uuden kirjansa julkistamistilaisuudessa, että hän oli juuri vieraillut Irlannissa Pohjois-Irlannin rauhanhankkeen asetarkastuksiin liittyvällä matkalla.

Tarkemmin Ahtisaari ei halunnut matkan sisällöstä kertoa, koska sanoi julkisuuden voivan vaarantaa Pohjois-Irlannin rauhankehityksen. Asevarastojen tarkastus on osa Pohjois-Irlannin rauhansopimusta, jonka myötä maakunnan katolilaiset ja protestantit jakavat vallan maakunnan aluehallituksessa.

Ahtisaari ja Ramaphosa tekivät ensimmäisen tarkastuksen kolmeen asevarastoon viime kesänä. Nyt tarkastetut asevarastot olivat tiettävästi samat kuin kesäkuussa tutkitut varastot.

Tarkastukset on tehty visusti julkisuudelta salassa, eikä vieläkään ole varmaa tietoa siitä, missä kyseiset IRA:n varastot sijaitsevat. Niiden uskotaan kuitenkin olevan Irlannin tasavallan puolella.

(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.