IRA ilmoitti aloittaneensa aseidenriisunnan

Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA on ilmoittanut aloittaneensa aseidenriisunnan Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen pelastamiseksi. Tiedotusvälineille jaetussa lausunnossa ei tarkennettu, mitä aseita oli poistettu tai kuinka aseidenriisunta oli käytännössä suoritettu.

-Perustelumme on selvä. Tämän ennen näkemättömän toimen tarkoituksena on pelastaa rauhanprosessi ja saada muut vakuuttuneiksi vilpittömistä tarkoitusperistämme, lausunnossa todettiin.

Odotukset IRA:n historiallisen ilmoituksen suhteen kasvoivat maanantaina, kun terroristijärjestön poliittisen siiven Sinn Feinin johtaja Gerry Adams kehotti IRA:ta lunastamaan lupauksensa aseiden poistamisesta käytöstä.

IRA:n lausunnossa todetaan järjestön ryhtyneen toimeenpanemaan aseidenriisuntasuunnitelmaa, josta se sopi elokuussa kanadalaisen kenraalin John de Chastelainin johtaman kansainvälisen komission kanssa. Sopimuksen yksityiskohtia ei ole paljastettu.

Vuosien odotus

De Chastelainin komissio perustettiin vuonna 1997. Se on odottanut siitä saakka turhaan IRA:n ja laittomien protestanttiryhmien alkavan hävittää aseitaan.

Vuoden 1998 pitkäperjantain rauhansopimus asetti puolisotilaallisten joukkojen aseistariisunnan takarajaksi viime vuoden puolivälin. Kun se epäonnistui, Britannia ja Irlanti asettivat uuden määräajan kesäkuuhun 2001.
Yli kolme vuotta sitten solmitulla rauhansopimuksella luotu katolilaisten ja protestanttien yhteishallinto on ollut suurissa vaikeuksissa aseistariisuntakiistan takia. Yhteishallituksen protestanttiministerit marssivat ulos hallituksesta viime viikolla, minkä jälkeen Pohjois-Irlantia uhkasi koko aluehallinnon lakkauttaminen ja paluu Britannian suoraan hallintaan.

-Poliittinen prosessi on romahtamisen partaalla. Tällainen romahdus asettaisi varmasti koko rauhanprosessin uhanalaiseksi, IRA:n lausunnossa todettiin.

Maakunnan yhteishallituksessa ovat mukana sekä katolilaisten Sinn Fein että protestanttien Ulsterin unionistit.

Katolilaiset haluaisivat Pohjois-Irlannin liittyvän Irlantiin, kun taas protestanttien mielestä maakunnan tulisi säilyä Britannian hallinnossa.

(MTV3-STT-AP-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat