Mainos

IRA ehdottaa aseistariisuntaa

Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA ehdottaa keinoa, jolla se panee aseensa "täydellisesti ja todennettavasti pois käytöstä".

Irlannin tasavaltalaisarmeija esittää aseistariisuntaa, ilmoitti tänään John de Chastelainin kansainvälinen komitea, joka valvoo sissien aseistariisuntaa Pohjois-Irlannissa.

-IRA:n edustajan kanssa käymiimme keskusteluihin perustuen uskomme, että tämä ehdotus saa liikkeelle prosessin, joka panee IRA:n aseet täydellisesti ja todennettavasti pois käytöstä, sanotaan komitean lausunnossa.

Komitean puheenjohtaja, kanadalainen kenraali John de Chastelain sanoi, että ehdotus tehtiin äskettäisessä kokouksessa, muttei kertonut yksityiskohtia eikä aikataulua. IRA:n poliittisen siiven Sinn Feinin edustaja sen sijaan sanoi tänään, että IRA:n ehdotus vastaa unionistien toiveita. Unionistit odottavat kuitenkin lisätietoja.

-Tämä on vain uusi viivytystaktiikka uusien myönnytysten saamiseksi, sanoi kiihkeimmän protestanttiryhmän
Demokraattisten unionistien varajohtaja Peter Robinson.

IRA:n ehdotusta on odotettu jo pitkään. Tarkkailijat toivovat, että ehdotus tarjoaisi tien ulos IRA:n aseiden aiheuttamasta rauhanprosessin umpikujasta.

Pohjois-Irlannin unionistit kokoontuvat tänäiltana keskustellakseen sopimuksesta. He haluavat kuulla jäseniään huomenna ennen kuin antavat vastauksensa.

Kiistan osapuolten on virallisen aikataulun mukaan annettava tänään keskiyöhön mennessä vastauksensa Britannian ja Irlannin antamaan rauhanesitykseen.

Useita vuosia rauhanprosessia

De Chastelainin komitea perustettiin vuonna 1997. Se on odottanut siitä saakka turhaan IRA:n ja laittomien protestanttiryhmien alkavan hävittää aseitaan komitean valvonnan alla.

Pitkäperjantain rauhansopimus asetti puolisotilaallisten joukkojen aseistariisunnan takarajaksi viime vuoden puolivälin. Kun se epäonnistui, Britannia ja Irlanti asettivat uuden määräajan kesäkuuhun 2001.

Osana sopimusta, joka sai Ulsterin unionistit muodostamaan yhteishallituksen Sinn Feinin kanssa vuonna 1999, IRA:n odotettiin aloittavan aseistariisunnan. IRA:n edustaja tapasi muutaman kerran komitean puheenjohtajan, mutta konkreettista edistystä ei seurannut. Se pakotti Britannian keskeyttämään paikallishallinnon valtuudet ja ottamaan maakunnan uudelleen suoraan hallintaansa useiksi kuukausiksi viime vuonna.

Unionistit aloittivat uudelleen vallanjaon Sinn Feinin kanssa toukokuussa 2000 sen jälkeen, kun IRA lupasi aloittaa aseiden poistamisen käytöstä. Tuorein kriisi syntyi, kun David Trimble erosi Pohjois-Irlannin hallituksen johdosta viime kuussa vastalauseena IRA:n haluttomuudelle aseiden luovuttamiseen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.