Mainos

Investointipankki Aasiassa selvitystilaan

Aasian suurimpiin riippumattomiin investointipankkeihin kuuluva Peregrine Investments Holdings Ltd asetti itsensä tänään selvitystilaan.

Peregrine epäonnistui viime viikolla eurooppalaisen pankin kanssa käymissään rahoitusneuvotteluissa eikä kyennyt hoitamaan Yhdysvaltoihin erääntyvää velkaansa. Peregrine erotti aiemmin tänään ydinryhmää lukuunottamatta kaikki työntekijänsä, koska pankki ei enää voinut taata henkilöstön palkkojen maksua. Myöhemmin päivällä vihaiset sijoittajat piirittivät Peregrinen pääkonttorin vaatien osakkeitaan, jotka olivat pankin hallussa. Sijoittajille vakuutettiin, että osaketilien haltijat saavat osakkeensa takaisin tai voivat siirtää ne muihin pörssivälitysyhtiöihin.

Talousvaikeuksissa oleva Peregrine neuvotteli viime viikolla sopimuksesta, jonka mukaan sveitsiläinen Zürich Investments Ltd olisi rahoittanut pankkia 200 miljoonalla dollarilla. Zürich Investments kuitenkin vetäytyi neuvotteluista perjantaina. Peregrine jatkoi kriisineuvotteluja eri tahojen kanssa viikonloppuna, mutta neuvottelut päättyivät tuloksettomina viime yönä.

Peregrinen lähteiden mukaan yhtiölle nimitetään selvitysmies. Pankki todennäköisesti pilkotaan ja sen hyvin menestyvät osat myydään. Peregrinen johto selvitteli tänään kriisiä yhtä vaisuna kuin sijoittajat olivat raivoissaan. Yhtiön oikeudellisen osaston päällikkö Alan Mercer taivasteli pettyneenä sitä, että Zürichin johto vetäytyi rahoitussopimuksesta, kun se oli jo lähes valmis. Hän kuitenkin painotti, että Peregrine kykenee hoitamaan kriisin arvolleen ominaisella tavalla.

Rikkaiden yksityisasiakkaiden asioiden hoitamiseen keskittynyt Peregrine perustettiin vuonna 1990. Sen kannattavuus oli huipussaan vuonna 1995, jolloin yhtiön tuotto oli yli 130 miljoonaa dollaria. Peregrinen kaatuminen on heikentänyt sijoittajien luottamusta Hongkongiin, jossa pörssiosakkeiden kurssit ovat jo laskeneet Aasiaa koettelevan talouskriisin vuoksi. Hongkongin taloudesta vastaava hallintovirkamies Donald Tsang arveli viikonloppuna, että markkinat ovat jo sulattaneet Peregrineä kohdanneet ongelmat. Hänen mukaansa pankin tilanne on ollut tiedossa jo pitkään.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.