Mainos

Intiassa väkivaltaisuuksia viimeisenä vaalipäivänä

Intian parlamenttivaalien viimeinen äänestyspäivä on alkanut väkivaltaisissa merkeissä. Itsenäisyyttä vaativat ääriryhmät surmasivat ainakin kaksitoista ihmistä Koillis-Intiassa sijaitsevissa Assamin ja Tripuran osavaltioissa. Assamissa sissit hyökkäsivät äänestyspaikalle ja ampuivat viisi poliisia. Naapuriosavaltiossa Tripurassa separatistijärjestön jäsenet surmasivat neljä rajavartijaa ja kolme siviiliä.

Intian parlamenttivaalit on järjestetty viidessä osassa. Ensimmäisissä osavaltioissa äänestettiin jo 5. syyskuuta. Kaiken kaikkiaan äänestyspäivinä on kuollut yli 70 ihmistä erilaisissa yhteenotoissa. Turvallisuustoimia on kiristetty vaalipäivinä ja turvallisuusjoukoilla on lupa ampua kaikki äänestystoimituksen häiritsijät.

Myös luonnonvoimat vastassa


Yhteenottojen lisäksi myös luonnonvoimat ovat vaikeuttaneet äänestystä itäisessä Länsi-Bengalin osavaltiossa. Rankkasateiden aiheuttamat tulvat estivät äänestämisen lähes 400 paikkakunnalla. Eräillä alueilla vaalihuoneet voitiin avata vasta useita tunteja virallisen äänestysajan alkamisen jälkeen. Viimeisenä vaalipäivänä äänestysvuorossa on kymmenen osavaltiota, joissa äänestäjät pääsevät valitsemaan 118 edustajaa Intian 545-paikkaiseen parlamenttiin. Pääministeri Atal Behari Vajpayeen johtama hindupuolue BJP ei ole tähän mennessä kyennyt varmistamaan puolueelle odotettua selkeää vaalivoittoa. Oppositiojohtaja, italialaissyntyinen Sonia Gandhi on sen sijaan vetänyt menestyksekkäästi kongressipuolueen vaalikampanjaa.

Vajpayee luottavainen


Pääministeri Vajpayee kävi tänään äänestämässä Lucknowissa Uttar Pradeshin osavaltiossa. -Me muodostamme hallituksen, vakuutti Vajpayee voitonmerkkiä näyttäen. Yli kuukauden kestänyt vaalimaraton oli kuitenkin jättänyt jälkensä väsyneen oloiseen pääministeriin. Eräillä paikkakunnilla äänestysinnokkuutta laimensi pelko väkivaltaisuuksista. -Menen äänestämään vasta keskipäivällä. Odottelen ja tarkkailen, mikä hetki olisi paras äänestämisen kannalta. Kuka nyt haluaisi tulla tapetuksi yhden äänestyksen takia, pohti assamilainen opettaja osavaltion pääkaupungissa Guwahatissa. Aiempien vaalikierrosten tuloksista on saatu tietoa vain ovensuukyselyjen muodossa. Varsinainen ääntenlaskenta alkaa keskiviikkona ja sen arvioidaan kestävän vuorokauden verran.

(STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.