Mainos

Intiassa paljastui vanha joukkomurha – kymmeniätuhansia tapettiin

Intiassa on tullut julki syksyllä 1948 tapahtunut joukkomurha. Tapahtumista tehtiin aikanaan pääministeri Jawaharlal Nehrun määräyksestä virallinen tutkimus, mutta sitä ei brittiläisen BBC:n mukaan koskaan julkistettu.

Arvostelijat ovatkin syyttäneet Intian hallituksia Hyderabadin joukkomurhan vuosikymmeniä jatkuneesta peittelystä. Nyt kyseinen raportti on kuitenkin esillä Nehru-museossa New Delhissä.

Tapahtumat saivat alkunsa Intian itsenäistyessä 1947. Toisin kuin lähes kaikki Intian niemimaan sulttaanikunnat Hyderabadin muslimihallitsija Nizam ei halunnut liittyä Intiaan vaan pitää sulttaanikuntansa itsenäisenä.

New Delhin hinduvetoinen uusi hallitus sai syyn puuttua sille kiusalliseen tilanteeseen, kun Hyderabadin muslimipuolueen aseellinen siipi häiriköi sulttaanikunnan hindukylissä.

Tuhopolttoja, ryöstelyä, joukkomurhia ja raiskauksia

Syyskuussa 1948 Intian armeija hyökkäsi Hyderabadiin. Viralliset sotatoimet olivat maltilliset ja ohi parissa päivässä. Huhut jälkimainingeista muslimeihin kohdistuvine tuhopolttoineen, ryöstelyineen joukkomurhineen ja raiskauksineen olivat kuitenkin niin kuohuttavia, että Nehru määräsi paikalle eri uskontokunnista koostuvan komitean selvittämään tapahtumia.

Hindupoliitikko Pandit Sunderlalin johdolla komitea sai selville, että Intian armeija ja paikallinen poliisi olivat osallistuneet Hyderabadissa aktiivisesti ryöstelyyn ja muihin rikoksiin.

– Kierroksemme aikana saimme selville, että monissa paikoissa sotilaat olivat rohkaisseet ja suostutelleet hindujoukkoja ryöstämään muslimien kauppoja ja taloja, joissain paikoissa he olivat jopa pakottaneet hindujoukot siihen, BBC lainaa raporttia.

Joissain tapauksissa sotilaat olivat Sunderlalin raportin mukaan osallistuneet aktiivisesti muslimien teurastukseen.

– Lukuisissa paikoissa asejoukkojen jäsenet olivat tuoneet kylän tai kaupungin miespuoliset asukkaat ulos ja kylmäverisesti murhanneet heidät.

Sunderlalin raportti arvioi, että Hyderabadin joukkomurhassa kuoli 27 000 - 40 000 ihmistä.

Sunderlalin raportin peittelyyn ei ole koskaan annettu mitään selitystä, mutta Intian itsenäisyyden alkuajan ruutiherkällä tilanteella muslimien ja hindujen välillä on epäilemättä ollut vaikutusta ratkaisuun.

Edelleen, vuosikymmeniä tapahtuman jälkeen, Hyderabadin tapahtumista tietää Intiassa vain hyvin harva. Tapahtumat on pimitetty niin, ettei asiaa edes mainita esimerkiksi koulukirjoissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.