Intian ydinkokeet saaneet runsaasti vastalauseita

Intian maanantaiset ydinkokeet ovat nostattaneet vastalausemyrskyn kaikkialla maailmassa. Japani ja Yhdysvallat harkitsevat talouspakotteita Intiaa vastaan ja Australia kutsuu korkeimman diplomaattiedustajansa kotiin Delhistä. Myös Suomessa kolla olevat ydinasevalvojat ovat saaneet tuoretta pohdittavaa.

Intian eiliset ydinkokeet ovat nostattaneet vastalausemyrskyn kaikkialla maailmassa. Yhdysvallat turvautuu Intian vastaisiin pakotteisiin, Japani harkitsee talouspakotteita, ja myös Venäjä sekä Kiina ovat tuominneet Intian ydinkokeet. Kiinan ulkoministeriön edustajan mukaan maanantaina tehdyt kokeet ovat vastoin kansainvälisiä sopimuksia. Myös Venäjän presidentti Boris Jeltsin tuomitsi Intian ydinkokeet, mutta sanoi, että Intian politiikan muuttamiseksi olisi käytettävä vain diplomaattista painostusta. Venäjän apulaisydinenergiaministeri Viktor Mihailov vakuutti, että Venäjä ei ole toimittanut Intialle ydinteknologiaa.

Myös Suomessa kokoontuvat asevalvojat tuomistivat

Intian ydinkokeet saivat tiistaina yksituumaisen tuomion Helsinkiin kokoontuneelta kansainväliseltä asevalvonnan asiantuntijakaartilta. "Valitettava", "yllättävä" ja "tyrmistyttävä" olivat arvioita, joita Säteilyturvakeskuksen isännöimän joukkotuhoaseiden valvontaa käsittelevän kokouksen osanottajat antoivat tuoreeltaan Intian ydinkokeista.

Samalla arvovaltainen osanottajaryhmä piti mahdollisena, että tapahtuma voi myös lisätä kansainvälistä turvallisuutta, jos se edesauttaa ja nopeuttaa vuonna 1996 solmitun ydinkoekieltosopimuksen ratifiointia. Sopimuksesta tulee kansainvälisesti sitova vasta kun 44 maata - mukaanlukien kaikki viisi ydinasevaltaa ja kolme ns. kynnysmaata eli Intia, Pakistan ja Israel - ovat ratifioineet sen. Huhtikuuhun mennessä 149 maata oli allekirjoittanut sopimuksen ja 13 oli ehtinyt jo ratifioida eli vahvistaa sen.

Ydinkoekieltosopimusta Wienissä hallinnoivaa järjestöä edustava Paul Stokes arvioi, että Intian tekemät ydinkokeet voidaan nähdä niin merkittävänä uhkana, että se patistaa toistaiseksi sopimukseen haluttomia maita liittymään siihen.

Pakistan voi myös pidättyä vastatoimista

Intian ydinräjäytykset herättivät heti arvailuja siitä, miten Intian rajanaapuri ja perivihollinen Pakistan vastaa ydinkokeisiin.
-Intian kokeiden vaikutukset voivat olla hyvinkin moninaiset ja pitkäaikaiset. Ne voivat vaikuttaa ydinaseriisuntaan kokonaisuudessaan, niillä on merkitystä myös Aasian alueen turvallisuuteen ja luonnollisesti myös Intian ja Pakistanin kahdenvälisiin suhteisiin, sanoi ulkoministeriön asevalvontayksikön päällikkö Kari Kahiluoto.
-Pakistan voi reagoida monellakin tapaa. Yksi mahdollisuus on jopa, että Pakistan pidättäytyy kaikista sotilaallisista vastatoimista, Kahiluoto arvioi ja lisäsi, että Pakistanin täytyy toimissaan punnita myös toimiensa taloudelliset ja poliittiset seuraukset kansainvälisissä suhteissaan.

Valitettava ajankohta

Säteilyturvakeskuksen johtaja Tero Varjoranta pitää äärimmäisen valitettavana, että Intia päätti tehdä ydinkokeet juuri nyt, kun kansainvälistä ydinkoekieltosopimusta pyritään saattamaan voimaan maailmanlaajuisesti.
-Mikään yllätys ei ollut, että Intia pystyy tekemään ydinkokeita ja valmistamaan ydinaseita. Tämä on ollut asiantuntijapiireissä laajemmaltikin tiedossa. Silti Intian päätös tehdä koe nyt oli yllättävä, Varjoranta sanoi. Hänkään ei halunnut vielä tässä vaiheessa pitää Intian ydinkoetta koko ydinkoekieltosopimuksen epäonnistumisena.
-Mielestäni ei vielä voi sanoa niin, sillä vaikutukset voivat olla kahdenlaiset. Paljon riippuu siitä, miten alueen maat - ennen muuta Pakistan ja Kiina - reagoivat. Kiinahan on jo mukana ydinkoekieltosopimuksessa ja on tärkeätä, että Kiina myös pysyy sopimuksessa eikä ryhdy tekemään uusia kokeita.

Varjorannan näkemyksen mukaan Intian päätös horjuttaa ensin uskoa sopimukseen. Samalla kuitenkin kattavan ydinkoekiellon tärkeys korostuu entisestään ja voi myös vahvistaa koko prosessia.


Lue myös:

    Uusimmat