Mainos

Intian uusi hallitus astui virkaan

Intian uusi pääministeri Atal Behari Vajpayee vannoi tänään virkavalansa Delhissä. Vajpayee johtaa 13 puolueen vähemmistöhallitusta, jonka suurin ryhmä on oikeistolainen hindupuolue BJP. Puolue on lupaillut mm. tarkistaa Intian ydinasepolitiikkaa.

Hallitukseen nimitettiin 22 ministeriä, joista 12 tulee vaalit voittaneesta BJP:stä. Suurin osa BJP:n ministereistä edustaa puolueen ns. kovaa linjaa, jolla on läheiset yhteydet hindujen äärijärjestöön RSS:ään. Vajpayee itse kuuluu puolueen maltilliseen siipeen. Uuteen hallitukseen tulee myös 21 apulaisministeriä, mikä merkitsee sitä, että noin joka kuudes hallituskokoomukseen kuuluvista parlamenttiedustajista sai jonkinlaisen ministerinpaikan. Uuden hallituksen on todistettava parlamentaarinen toimintakykynsä luottamuslauseäänestyksessä kymmenen päivän sisällä.

Uusi hallitus julkisti hallitusohjelmansa eilen. Ohjelmassa hallitus varasi itselleen mahdollisuuden ryhtyä valmistamaan ydinaseita. Intian naapurimaa Pakistan reagoi tänään ohjelmanjulistukseen vihaisesti. Pakistanin mukaan puheet ydinaseiden valmistamisesta ovat "vaarallisia ja pelottavia". Pakistanin ulkoministeri Gohar Ayub Khan varoitti, että myös Pakistan saattaa tarkistaa politiikkaansa ydinaseiden suhteen. Hänen mukaansa Etelä-Aasia saattaa ajautua vaaralliseen varustelukierteeseen.

Sekä Intia että Pakistan ovat ns. kynnysvaltioita, joilla joko jo on ydinaseita tai ne pystyvät valmistamaan sellaisia nopeasti. Maat ovat käyneet keskenään kolme sotaa itsenäistymisensä jälkeen vuonna 1947.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.